Plan för Uzbekistan  2018

 

Göteborg Samarkand Sep Arlanda 3862Kr

18:05 GOT => 22:30 IST 3h25m Vänta 2h00m
00:30 IST => 06:45 SKD 4h15m TOT.. 9h40m
--[4537kr]-------------------------------
20:00 SKD => 23:00 IST 5h00m Vänta 8h30m
07:30 IST => 10:05 GOT 3h35m TOT.. 17h05m

2 städer Samankand + Tasjkent Aeroflot

20:20 ARN => 23:25 SVO 2H05m Vänta 2H05m
01:30 SVO => 07:30 SND 4h00m TOT.. 8h10m
--[4736kr]-------------------------------
04:45 TAS => 07:30 SVO 4h15m Vänta 3h25m
10:25 SVO => 11:40 ARN 2h15m TOT.. 9h55m

TA BUSS 19 60 45  https://wikiroutes.info/en/samarkand?routes=9880

Hotell från

Samankand  Tasjkent

Bukhara

UrgencUrgechhUr

Nukus

****. 326kr ****. 464kr ****. 415kr ****. 450kr  
***.. 302kr ***.. 285kr ***.. 173kr   ***.. 156kr
**... 155kr **... 199kr **... 130kr    
övr.. .95kr övr.. 138kr övr.. 260kr övr.. 242kr övr.. 216kr

 

 

 

 

Uzbekistan  19665 SEK (Enkel rum) 16/4 2018

I detta karga land med öknar och bergsområden på upp till 5 000 meter, finns oaser som stränderna runt Aralsjön och de blå moskéernas stad - Samarkand. Våra resor till Uzbekistan ger dig minnen för livet. Res i karavanernas spår längs Sidenvägen där guld, kryddor och siden fraktades från Kina till Medelhavet redan 100 år f Kr. Möt också vardagen och människorna. Prova nationalrätten plov, besök färggranna basarer och det välbevarade medeltida Khiva med tinnar och torn som ur en saga.

En rundresa längs Sidenvägen till några av de intressantaste städerna Khiva, Bukhara, Samarkand och Tasjkent. Du rider kamel, äter spännande centralasiatisk mat och får en lektion i nationalrätten pilav.

Längs Sidenvägen fraktades guld, kryddor, mattor och siden framför allt från Kina till Medelhavet redan 100 år före Kristus. Följ med på en resa längs den mest betydelsefulla sträckan med handelsstäderna Khiva, Bukhara och det sägenomspunna Samarkand men också till Tasjkent. Praktfulla moskéer, palats, mosaiker, färgstarka marknader och basarområden är några exempel på upplevelser under rundresan i karavanernas spår.

Mer om resan
I grundpriset ingår:    Flygresa Skandinavien - Tasjkent via Istanbul t o r, övriga transporter enligt program, del i dubbelrum, måltider enligt resfakta, TEMAs reseledning, inträden, samtliga utflykter enligt program, om ej annat anges.

Valuta:    Sum (UZS). Landets valuta kan enbart fås på bank, växlingskontor eller i vissa få bankomater i Tasjkent. Sum kan inte erhållas utanför landets gränser. Valuta som går bra och lättast att växla är i första hand USD, amerikanska dollar och i andrahand EUR. Eftersom denna resa i stort inkluderar allt, utflykter, entréer och måltider så kommer du enbart att behöva kontanter för måltidsdrycker och utlägg för egna köp och eventuell dricks under resan. Räkna inte med att kunna betala med bank- eller kreditkort. Det är tämligen lätt att växla dollar under resans gång och på hotellen.
Du får flera möjligheter att handla under resan gång. Se nedan under Övrigt! För detta ändamål är just USD den bästa valutan att ha med sig. Växla gärna till små valörer och inte till för många stora valörer som 100-dollarssedlar.

Rent allmänt kan man säga att 15 USD om dagen är en riktlinje till vad man behöver per dag. Då är inte någon form av shopping inkluderad. När det gäller shopping så går det ofta bra att betala med USD eller EU, men för småsaker som dryck, godis, vykort etc. tjänar man på att betala med den lokala valutan. För övrigt kostar en öl, ca 10 sek och en flaska lokalt vin 15 sek per flaska. Valutan kan inte växlas tillbaka och får ej heller föras ut ur landet.

Vid ankomsten måste man fylla i två identiska deklarationsblanketter (på införsel av kontanter och värdesaker som datorer, telefoner, kameror etc., som man inte bör tappa bort, eftersom de måste visas upp vid hemresan - båda två. Det är viktigt att man fyller i så korrekt som möjligt. Det är inga problem att föra in valuta men man bör deklarera hur mycket.

Klimat och klädsel:    Klimatet i Uzbekistan är kontinentalt och följer årstiderna, men med milt väder både vår, höst och vinter. Sommarens hetaste månader är juli och augusti och kallaste januari och februari. Under september och oktober, då TEMA: s resor går är klimatet behagligt varmt med dagstemperaturer på 20 - 28 grader. Vissa kvällar kan bli lite kyliga. Ta med bekväma kläder och skor.

Dricks:    Med TEMA möter du också det vardagliga livet med dess seder och bruk. Kanske kommer du i kontakt med vanor som du ogillar eller inte är van vid, t ex drickspengar. TEMA-reseledaren kan ge dig råd om vilken summa som är lämplig, men avskaffa drickssystemet, kan vi inte.
I rundresorna har vi inkluderat viss gemensam dricks till t ex bagagebärare, chaufför och eventuella lokala guider men även till serveringspersonal vid gemensamma måltider. Reseledaren kommer att informera om detta. Önskar du utöver detta "tipsa" t ex chauffören, är det naturligtvis bara välkommet. På många hotell, restauranger och kaféer lägger man ofta på 10-14 procent i dricks på den vanliga notan. Detta framgår av notan. Om det redan ligger dricks på notan behöver du inte skjuta till ytterligare belopp
.

Övrigt:    Vi rekommenderar att ta med ett litet reseapotek med de vanliga "preparaten" mot huvudvärk och diarré. Ta gärna med vätskeersättning som t ex Resorb eller liknande. Bakteriefloran är annorlunda än den vi är vana vid. Men många onödiga maginfektioner kan undvikas genom att använda vanlig handdesinfektion före måltider. Dessa finns lätt tillgängliga på ditt apotek hemma. Fråga efter alcogel eller liknande produkter.Övriga frågor som har med hälsa eller vaccinationer kontakta din läkare eller vaccinationscentral.

Tidsskillnaden mellan Sverige och Uzbekistan beror på om Sverige har : Sommartid + 3 timmar och Vintertid + 4 timmar

I Uzbekistan dricker man gärna te och man har en utvecklad tekultur, och i motsatts till hemma i Skandinavien dricker man mycket lite kaffe, som dessutom inte är av högre kvalitet. Därför rekommenderar TEMA att för dem som måste dricka sitt dagliga kaffe ta med sig frystorkat kaffe. Kokt vatten är det inga problem att få fram.

Observera: Många tillfällen till foto ges naturligtvis på denna resa. Du bör dock vara observant på att flygplatser och järnvägsstationer inte får fotograferas utan tillstånd. Poliser och militärer bör man inte heller fotografera. Hör gärna med din guide vad som gäller.
Under resans gång kommer du att få möjlighet att handla lokala varor. Här finns mycket vackra bomulls- och silkesvaror, orientaliska mattor och keramik. Du besöker flera lokala basarer, Här kan du köpa konsthantverk som t.ex. keramik, handgjorda mattor och traditionella klädedräkter och det är som regel en del billigare här än i butikerna

Uzbekiska är ett turkiskt språk med 33,399,000 miljoner talare, varav 22 miljoner i Uzbekistan, 1,2 miljoner i Tadzjikistan, ca 9 miljoner i Afghanistan, 551 000 i Kirgizistan, 330 000 i Kazakstan, 318 000 i Turkmenistan samt en del i Xinjiang.[1]  *** Uzbekiska skrevs före 1924 med arabiska alfabetet. Mellan 1924 och 1940 samt efter 1995 användes latinska alfabetet. Mellan 1941 och 1994 användes det kyrilliska alfabetet (se nedan).


 

Dag 1 [S] - Avresa till Tasjkent
Avresa från Skandinavien till Tasjkent via Istanbul. Du ankommer efter midnatt och efter pass- och visumkontroll och tull, möts du av din reseledare utanför flygplatsbyggnaden. Här väntar bussen som tar dig till hotellet för incheckning.

Dag 2 [M] - Stadstur i Tasjkent och avresa till Khiva
Morgonen är ledig så att du kan ta igen dig efter resan. Dagen inleds med en välkomstlunch, sedan gör du en panoramatur bland Tasjkents intressantaste platser och attraktioner. Sen eftermiddag flyger du västerut till staden Urgench, varifrån du fortsätter med buss till Khiva. OBS, flyget kan även avgå tidig morgon dag 3.  Khiva är en av landets bäst bevarade medeltida städer med en atmosfär som skulle kunna vara hämtad ur Tusen och en Natt. Någonstans kan man läsa att den medeltida stadsstrukturen är så välbevarad att livet liksom pressats ut ur staden som består av två delar, den inre, Ichan Kala och den yttre, Dishan Kala. På kvällen serveras middag på hotellet i Khiva.

Dag 3 [Ti]  - Stadstur i Khiva
Hela dagen ägnar du åt en stadstur i Khiva, denna fascinerande stad som liksom Bukhara och Samarkand var en av Sidenvägens metropoler under medeltiden. Här finner du några av den muslimska världens märkligaste och vackraste byggnadsverk. Bland annat besöker du Djumamoskén från 900-talet, Islam Kodja-minareten och Kelte-Minar. Till lunch blir det några uzbekiska specialiteter på en traditionell restaurang. Influenserna är många och kulturarvet rikt – persiskt, mongoliskt, kinesisk, ryskt och koreanskt. På eftermiddagen fortsätter du att utforska Khivas gamla stadsdelar. Vi rundar av en intressant dag med att hälsa på en usbekisk familj som bjuder på traditionellrt te.  Sedan får du tid att ta igen dig lite före middagen som blir på en traditionell restaurang.

Dag 4 [O] - Genom Kyzyl Kum-öknen till Bukhara
Idag väntar en lång men intressant bussresa från Khiva till Bukhara genom delar av Kyzyl Kum-öknen, som med sina 300 000 km² räknas som den elfte största öknen på jorden. Men trots sitt epitet så faller en mindre mängd nederbörd vilket gör det möjligt att hålla boskap som får, getter, kameler och dromedarer. Kyzyl Kum gömmer också stora fyndigheter av guld, uran och koppar. Världens största guldgruva lär ligga i Uzbekistan.  Sent under eftermiddagen anländer du till den heliga staden, Bukhara. Dess ursprung och historia går tillbaka till legenderna och myternas värld. Enligt arkeologer grundades staden cirka 500 f Kr. Men antagligen är den mycket äldre än så. Bukhara räknas som en av Sidenvägens viktigaste städer och här stannar du i tre nätter.  Kvällen är fri för egna aktiviteter fram till middagen.

Dag 5 [To] + Dag 6 [F] - Den heliga staden Bukhara
Två hela dagar har du i Bukhara som helt klart är en av denna resas verkliga höjdpunkter. Här finns inte bara några av de mest sevärda monumenten. Bukhara utmärker sig också för att ha riktigt bra hantverk – är det någonstans man kan göra fynd så är det här. Därför stannar du lite längre, så du får tid att se dig om på egen hand. Du besöker Bukharas viktigaste sevärdheter, bland annat Ismail Samani- mausoleet, Arken, Bolo Khaus-moskén och  Poi Kalon, som är en samling arkitektoniska mästerverk i de centrala delarna av gamla stan. Vidare ser du flera av de viktigaste gamla handelshusen och basarerna där siden, bomull, kryddor, juveler och mycket annat bytte ägare under stadens storhetsperiod. Du besöker också en krydd- och temarknad. Vi hinner också med en Hudjum, ett silkesväveri för mattor. Dag 5 och 6 i Buchara innehåller två spännande halvdagsturer som båda avslutas med lunch. Eftermiddagarna är lediga för egna strövtåg och aktiviteter.

Dag 7 [L] - Vägen till Samarkand
Efter frukosten tar du farväl av Bukhara och ställer in kompassen på en av resans stora höjdpunkter, Samarkand ”De blå moskéernas stad” . Vi gör ett längre stopp i Gijduvan där vi besöker en mycket välkänd keramikfabrik. Samarkands historia går tillbaka tusentals år och är med all säkerhet lika gammal som Babylon och Rom. Stadens verkliga glansperiod inleds när Timur Lenk kommer till makten i slutet av 1300-talet. Trots sitt våldsamma rykte var Timur känslig för skönhet och han finansierade flera mycket kostsamma byggnader i Samarkand, varav många fortfarande står kvar. Timur Lenk blev också känd för att locka till sig de största och bästa arkitekterna och konstnärerna för att försköna staden som han verkade älska så mycket. Idag hinner vi med att besöka Registantorget, som för många är den verkliga ikonen  för Samarkand och som fått representera staden på vykort och fotografier. Detta var maktens officiella centrum. Under morgondagen kommer vi att ägna hela dagen åt denna sägenomspunna stad. Middagen serveras på lokal restaurang. 

Dag 8 [S] - Stadstur i Samarkand
Samarkand bjuder på den ena efter den andra skönhetsupplevelsen. Vi ägnar hela förmiddagen åt Samarkands historiska och monumentala byggnader.  Efter lunchen som serveras på en lokal restaurang besöker du Samarkand Craft Center, där du kan botanisera bland traditionellt konsthantverk. På kvällen blir det traditionell mat,  plov, som föregås av en lektion i hur man lagar denna nationalrätt. Det är en risrätt med kött (oftast lamm) som tillagas med grönsaker och kryddor i en och samma panna – inte helt olik den valencianska paellan.

Dag 9 [M] - Samarkand - Tasjkent
Efter frukosten fortsätter du stadsturen i Samarkand och besöker det du inte hann med föregående dag. monument. En av höjdpunkterna var Registantorget som vi såg första dagen,  Inte mindre storslaget är Bibi Khanum från samma epok, moskén som var sin tids största. Vi hinner också med marknaden Siab Bazaren innan det blir lunch. Senare under eftermiddagen stiger vi på expresståget som tar oss till Tasjkent på ett par timmar.  Förhoppningsvis har du fått en oförglömlig resa som vidgat dina vyer och kanske gjort dig ännu mer nyfiken på denna del av världen. Dagen och resan avslutas med en avskedsmiddag på en lokal restaurang.

Dag 10 [Ti] - Avresa till Skandinavien
Tidig avresa till flygplatsen för hemresa till Skandinavien.

Utresa Total restid: 10h 50m
Turkish Airlines TK1798 (Airbus A321)
10:55 GOT Göteborg * Söndag 7 Maj +0h
15:25 IST Istanbul Restid: 3h 30m +1h
- Väntetid i Istanbul: 2h 45m
Turkish Airlines TK370 ( Airbus A330-200)
18:10 IST Istanbul * Söndag 7 Maj +1h
00:45 TAS Tasjkent Restid: 4h 35m +4h
------------------------------------------
Hemresa Total restid: 12h 00m
Turkish Airlines TK369 ( Airbus A330-200)
08:15 TAS Tasjkent * Tisdag 16 Maj +4h
11:35 IST Istanbul Restid: 5h 20m  +1h
- Väntetid i Istanbul: 3h 10m
14:45 IST Istanbul * Tisdag 16 Maj +1h
17:15 GOT Göteborg Restid: 3h 30m +0h

National Bank of Uzbekistan ~8000 UZS = 1 USD (9:25) => ~865 UZS = 1 SEK

 

10 SOM 100 SOM

1,25 cent

10 öre

25 SOM

3 öre

200 SOM

2,50 cent

20 öre

50 SOM

6 öre

500 SOM

6,25 cent

58 öre

100 SOM

1,25 cent

11,5 öre

1ooo SOM

12,5 cent

1:15 kr

500 SOM

6,25 cent

58 öre

5ooo SOM

62,5 cent

5:78 kr

5sep 2017 -  Den forna sovjetrepubliken Uzbekistan har nästan halverat värdet på sin valuta. Devalveringen syftar till att locka utländska investerare till landet. Åtgärden lyfter det officiella priset för en dollar till 8.100 uzbekiska som. I samband med devalveringen har Uzbekistans myndigheter flaggat för att växelkursen framöver ska vara flytande.
Fram till reformen har landet haft tre växelkurser: en officiell, en på svarta marknaden och ytterligare en som används i börshandeln.

The Uzbek som has two exchange rates. One, the official exchange rate, is set by the government and currently stands at 3000 som to the dollar, according to the country’s central bank. The other, black market exchange rate reflects the much weaker real value of the currency. While the rate fluctuates, surveys of local businesses suggest it stands at roughly +6800 som to the dollar. Therefore, the Uzbek som may only be half as valuable as the official rate claims.          Since 2000, prices in Uzbekistan have risen 18-fold. .

10ooo SOM

1:25 USD

11:55 kr

50ooo SOM

6:25 USD

57:80 kr

180501