2005-07-30

 Södra Kina

Jag har planerat min resa efter Kinaresors olika resor med bl.a Med ryggsäck genom Tigersprångsklyftan och Gula bergen OCH Tiotusenåriga templets äventyr med Södra Kina. Min resa avslutas med NANNING,  PINGXIANG och VIETNAM (HANOI). Klicka på Logon för att komma till Program från Kinaresor

 

KUNMING


DAG 7
Provinshuvudstaden Kunming med epitetet Den eviga vårens stad ligger på 1 890 meters höjd och har faktiskt ett vårliknande klimat en stor del av året. Yunnan är en av Kinas mest spännande och kontrastrika provinser. Här finns hälften av landets alla växt- och djurarter representerade och här bor närmare hälften av Kinas 55 minoritetsfolk. Landskapet är oerhört varierat, från tropisk regnskog mot grannländerna Vietnam, Laos och Burma, till skyhöga snöklädda bergstoppar mot gränsen till Tibet i norr. Vi mjukstartar med Stenskogen, en av naturen märkligt utformad skog av kalksten. En legend förtäljer att De odödliga krossade ett berg för att skapa en labyrint i vilken kärlekskranka skulle kunna gömma sig. Kinesiska par tar gärna detta talesätt på orden och det kan stundom hetta till ordentligt där inne bland klippblocken! Västra bergen och Drakporten med en mängd grottor, skulpturer och korridorer som hackats ut för hand under 1700- och 1800-talen av en daoistmunk och hans lärjungar. Från toppen bjuds en magnifik utsikt över Kunming och Dianchi-sjön. I Bambutemplet finner vi 500 surrealistiskt och fräckt skulpterade arhats (upphöjda personer).

LIJIANG, ZHONGDIAN, DALI

DALI
DAG 12
Buss söderut, en resa som bjuder på en hisnande vacker utsikt, förbi tempelgrottorna vid Shibaoshan och byn Shadeng (shaxi) med välbevarad bai-arkitektur. Dali ligger mellan Erhai-sjön och De blå bergen och är lika spännande och rik på genuin atmosfär och lokal minoritetskultur som Lijiang, men karaktären är annorlunda. Området blev snabbt känt bland och älskat av ”tågluffande” västerländska ungdomar för sin avspända atmosfär och oerhört gästfria och vänliga befolkning. Under 700-1200 var Dali huvudstad i bai-folkets Nanzhao, ett självständigt kungarike som besegrade den kinesiske Tang-kejsarens trupper och styrde över stora delar av västra Kina, till och med över Burma. I de många små templen tillbeds Buddha, daoismens grundare Laozi, krigsgudar och lamaistiska buddhor lika mycket. Man förenar på ett unikt sätt egna traditioner med kinesiska, indiska och tibetanska influenser. Kvinnorna föredrar starka, lysande färger, särskilt rött, i sina klädedräkter som är bland de färgrikaste i södra Kina.

DAG 13
Också Dali har sin Gamla stad, innanför stadsportarna promenerar vi på kullerstensgator och mellan traditionella stenhus. Efter en båttur på Erhai-sjön beger vi oss upp till de vita Tre pagoderna som blivit en symbol för Dali och är bland de äldsta byggnadsverken i södra Kina. Besök i byn Zhoucheng. Under middagen tar avsked från södra Kina!

ZHONGDIAN
DAG 8
Flyg till Zhongdian bland bergen i nordvästra Yunnan, 3 200 möh och nära gränsen till Tibet. Här bor mest tibetaner och atmosfären får oss verkligen att tro att vi kommit till Tibet på riktigt. Geologiskt, botaniskt, zoologiskt och ekologiskt är området mycket särpräglat och unikt. Här rinner från norr till söder tre stora floder parallellt i 300 km – Yangtze (som just här heter Jinsha och tömmer sitt vatten i havet långt i öster, nära Shanghai), Lancang (som blir Mekong och når havet väster om Ho Chi Minh City/Saigon) och Nujiang (som i Burma heter Salween och möter havet öster om Rangoon). Runt De tre parallella floderna finns ett stort antal skyddade naturområden. Sommaren 2003 togs en yta på 1.7 miljoner hektar upp på UNESCO:s världsarvslista. Området betraktas som en av de regioner i världen där det ekologiska systemet påverkats minst av den nya tiden. Här finns hela Kinas rikaste fauna och flora, ingenstans i Kina är den biologiska mångfalden så stor. Ur biologisk synpunkt är det faktiskt ett av hela världens mest diversifierade områden! I boken Lost Horizon från 1933 beskriver den engelske författaren James Hilton Shangrila, ett utopiskt samhälle där en 163-årig helig man regerar. Begreppet Shangrila har därefter kommit att beteckna ”en plats där harmoni och lycka råder”. Just Zhongdian marknadsförs nu som Hiltons förebild för Shangrila. Men när Hilton satt i London och skrev boken var han inspirerad av artiklar i National Geographic om Deqin som ligger längre norrut, där Tibet, Sichuan och Yunnan möts. Men visst för Zhongdian tankarna i samma riktning, här skulle man vilja stanna en lång tid och ”bara vara”. Tibet upplever vi på allvar i det stora tibetanska klostret Ganden Sumtseling Gompa (Songzanlin) som varit verksamt i 300 år och är det viktigaste lamaistiska klostret i hela sydvästra Kina, idag med runt 600 munkar. När vi närmar oss det väldiga klostret imponeras vi av det mäktiga och nästan majestätiska intryck det ger. Här finns stora bönesalar med religiösa kultföremål, buddhistisk konst och skulpturer av lamaismens många gudaväsen. Klostrets konstruktion påminner en hel del om Potala i Lhasa. Besök i en tibetansk by och vid fågelsjön Napa. Tibetansk sång- och dansföreställning.


LIJIANG
DAG 9
Buss söderut till en av Yunnans främsta naturfenomen, Tigersprångsklyftan. Den mäktiga Yangtze-floden har börjat sin resa uppe på den tibetanska högplatån. Norr om Lijiang når den en av de djupaste ravinerna i världen och under hela 16 km pressas de rasande och skummande vattenmassorna genom ravinen vars bergssidor når nästan 4 000 meter uppåt, på ett ställe är ravinen bara 30 meter smal. Sent på eftermiddagen kommer vi till Lijiang, naxi-folkets huvudstad.

DAG 10
Den vackra dalen där Lijiang ligger domineras av Jadedrakens snöklädda berg vars högsta topp är 5 596 möh. Naxi är ett av få folk där rester av matriarkat lever kvar, kvinnan gör de tunga och viktiga uppgifterna och dominerar familjen. Hon valde sin partner vid rituella fester, den utvalde skulle bara tillbringa nätterna hos kvinnan, dagtid skulle han arbeta ”hemma hos mamma”. Man säger att när kvinnan för befälet flyr mannen in i dansens, sångens och musikens värld, vilket vi framåt kvällen ska dra fördel av. I Jadedrakens park finns ett fint naxi-museum där vi får lära oss mer, bl a om naxis 1 000 år gamla skriftspråk, ett unikt system av bilder som är världens enda Fortfarande använda hieroglyfiska språk. Efter Yunfeng-klostret och de 500 år gamla religiösa freskerna i Baisha väntar en konsert med naxi-musik, gammal tempelmusik från 200-1200-talen som gått förlorad i övriga Kina men som naxi lyckats bevara.

DAG 11
Helt programfri dag för egna upptäckter i Lijiangs gamla stad som är unik och fascinerande, något av det mest pittoreska och genuina man kan uppleva i hela Kina. En fantastisk, oregelbunden labyrint av trånga och slingrande gränder, låga fina hus, människor (mest kvinnor!) i färggranna blå dräkter, kanaler och porlande vattendrag, blomsterarrangemang, vackra dörrar och mängder med små detaljer som fascinerar, små restauranger och ställen som bjuder dig att sitta ner och titta på när livet i den gamla staden passerar revy. Du kommer absolut att gå vilse, flera gånger. Men vad gör det? Vandra och njut av detta ”Shangrila”!

CHENGDU, EMEI-BERGET


DAG 11
Ankomst till Chengdu på morgonen. Här ska vi besöka ett pandaforskningsinstitut, ett riktigt tehus och ett buddhistiskt tempel.

DAG 12
Buss till Leshan och Min-floden där vi ser Dafu, världens största sittande Buddha, hela 72 meter hög och uthuggen direkt ur berget. Vidare med buss till Emei-berget, linbana upp till det för buddhister heliga Tiotusenårstemplet som årligen lockar till sig tusentals pilgrimer. Vi tillbringar natten i ett fullt aktivt kloster.

DAG 13 I ottan stiger vi upp för att höra munkarnas morgonbön och vandra till Klara ljudets paviljong Qingyin och vidare till
Stora vårens paviljong Hongchuping högre upp på berget. Vi kan se pilgrimer på vandring till kloster och sevärdheter och ta det lugnt för att njuta av den speciella stämningen på berget. På kvällen tar vi nattåg till Panzhihua, en liten stad på tåglinjen mellan Chengdu och Kunming.

SHAOLIN, LUOYANG, XIAN

XIAN
DAG 7
Vi besöker den Stora vildgåspagoden dit munken Xuan Zang under 600-talet förde viktiga buddhistiska skrifter från Indien och Historiska museet som härbärgerar en av Kinas allra förnämaste samlingar av konstskatter och historiska föremål. Lunch. På slätterna som omger det moderna Xian ligger 72 kejsare och kungar begravda. Främst av dem alla är förstås den förste kejsaren av Qin, Qin Shi Huang Di, den kejsare som enade Kina och lät sammanbygga den Kinesiska muren till ett sammanhängande försvarsverk. Redan 247 f Kr när den 13-årige prinsen just bestigit tronen började man att arbeta på hans grav. 36 år senare var den färdig. Som mest arbetade 700 000 man med kejsarens gravanläggning. Den underjordiska armén av terrakotta står uppställd öster om själva graven. Armén skulle bevaka ingången till kejsarens grav, därför står soldaterna i stridsformering. Inne i graven riggade hantverkare upp armborst med pilar som omedelbart skulle döda inkräktare. Kejsarens bihustrur och alla arbetare tvingades följa kejsaren i döden för att gravens hemlighet skulle bevaras. Middag.

DAG 8
Efter att ha sett Stadsmuren och ätit lunch flyger vi tillbaka till Peking.


LUOYANG OCH SHAOLIN
DAG 5
Under vår nattliga tågresa färdas vi genom Hebei-provinsen. Efter att tidigt på morgonen ha korsat Gula floden kommer vi fram till Luoyang i Henan-provinsen tidigt på morgonen. Gula floden är otvivelaktigt Kinas viktigaste flod i ett historiskt perspektiv. Den nästan 5 500 km långa floden skapar på sin färd genom Mittens rike goda förutsättningar för mänsklig civilisation. Det var just i Gula flodens dalgång som de första kinesiska rikena uppstod. I dess övre lopp är vattnet kristallklart. När floden sedan passerar centrala Kinas bördiga lössjordsplatå fylls den med partiklar från den gula lössjorden som eroderar mycket lätt. I 3 000 år har Gula flodens nedre lopp drabbats av översvämningar mer än 1 500 gånger. Under senare år har problemet tidvis varit det omvända, man har plågats av vattenbrist. Luoyang har varit Kinas huvudstad under flera olika dynastier, första gången redan 770 f Kr. Under långa perioder var staden även en slags andra huvudstad i skuggan av Xian. På 500-talet f Kr kom Konfucius hit för att studera musik och här ligger Vita hästens tempel, det första buddhistiska templet i Kina grundat redan 68 e Kr. Bussen tar oss så ut på landsbygden och upp i bergen till Songshan som är ett av Kinas fem heliga daoistiska berg, där vi så småningom kommer fram till det 1 500 år gamla zenbuddhistiska Shaolin-klostret, Kinas mest berömda kloster. Klostret har också nått världsrykte som centrum för kungfu, den avancerade stridskonst som i Kina kallas wushu. Kampsportsintresserade från hela världen söker sig till Shaolin för att studera klostrets hemligheter. Den krävande wushu-träningen kombinerar hård disciplin, inre mental styrka, extrem vighet, enkel livsföring och buddhistisk religion. Wushu är ett resultat av att munkarnas ursprungliga meditation och intensiva koncentrationsträning i gamla tider kombinerades med enklare fysiska övningar som senare utvecklades till den försvarskonst vi kommer att få se prov på. Här äter vi lunch, ser wushu, besöker Shaolin-klostret och Pagodskogen som är en begravningsplats för framstående Shaolin-munkar. Middag.

DAG 6
Vid Yi-floden söder om Luoyang ligger Longmen-grottorna där vi finner några av Kinas allra finaste buddhistiska skulpturskatter. Här finns ungefär 1 352 grottor, 750 nischer, 39 små skulpterade pagoder, 3 608 inskriptioner och hela 97 306 skulpturer. Den minsta skulpturen är mindre än två centimeter. Man började utföra skulpturer i de tvärbranta flodbankarna längs Yi-floden under sent 400-tal. Skulpterandet fortsatte ända till Song-dynastin på 1100-talet. På kejsarinnan Wu Zetians tid under Tang-dynastin (slutet av 600-talet) gjordes de mest kända skulpturerna i den stora nisch som kallas Fengxian-grottan. Den 17 meter höga Buddhana androgyna skönhet sägs ha inspirerats av Wu Zetians egna anletsdrag. Många av skulpturerna saknar huvuden vilket beror på att grottorna plundrades under sent 1800- och tidigt 1900-tal. Innan lunch besöker vi ett sjukhus där man tillämpar traditionell kinesisk medicin och får lära oss lite om örtmedicin och akupunktur. På eftermiddagen tar vi tåget till Xian. Genom tågfönstret kan vi se bl a de traditionella bostäder som byggts i bergväggar och jordkullar. Efter framkomsten till Xian äter vi middag.

GUILIN OCH YANGSHUO

DAG 7-10
När vi vid lunchtid ankommer till Guilins järnvägsstation stiger vi rakt in i ett av världens mest dramatiska landskap. De höga sockertoppsbergen omsluts av vattendrag och de grönaste risfält. I norr odlas inte mycket ris. Somrarna är heta men alldeles för torra för risodling. Vete, korn, hirs och olika majssorter är de grödor som dominerar. Den viktigaste spannmålsgrödan i norr är höstvetet som vanligen sås i oktober och skördas följande sommar. Söder om Yangtze-floden är den viktigaste grödan ris. Allra längst i söder kan man få upp till tre risskördar per år. En rik nederbörd är förutsättningen för den effektiva risodlingen och åkrarna står under vatten en stor del av året. För en storslagen utsikt över Li-floden och det magnifika landskapet tar vi oss upp på Fubo-berget också ned i underjorden för att upptäcka Rörflöjtsgrottan med dess magiska landskap av stalagmiter och stalaktiter som formats av vattendroppar och kalkberg under miljoner år. En kväll får vi se en fiskare som med hjälp av dykande dresserade skarvfåglar fångar fisk från sin smala bambuflotte. Vi har redan tidigare under resan sett tuschmålningar av södra Kinas dramatiska landskap. En morgon bordar vi så den flodbåt som på Li-floden ska ta oss igenom det fantasilandskap som under århundraden har inspirerat kinesiska målare och poeter. Vi glider sakta fram längs den slingrande floden, förbi små fridfulla byar, tvätterskor, enstaka fiskare och vattenbufflar. Framåt eftermiddagen når vi Yangshuo, vår slutdestination och en av Kinas mest charmerande byar. Vi tar in på ett litet hotell mitt i byn. Påföljande dag ägnar vi helt åt att upptäcka omgivningarna till fots och på cykel. Vi kommer att upptäcka det genuina bondekina och (om vädret tillåter) cykla ut på landet för att bestiga Månberget. Belöningen är en vidunderlig utsikt över ett nästan osannolikt landskap!
 

DAG 6
När tåget på framåt lunch rullar in på perrongen på Guilins järnvägsstation möter oss ett av världens vackraste landskap med gröna risfält och spetsiga sockertoppsberg. Utan tvekan är staden vid Li-flodens stränder en av Kinas allra vackraste. Kinesiska poeter och målare har skildrat det undersköna sydkinesiska landskapet i otaliga dikter och målningar. Sitt namn har Guilin fått från kassiaträdet vars blommor under hösten sprider en söt väldoft över hela staden. Namnet Guilin betyder ordagrant just ”kassiaträdskogen”. Området låg under vatten för många miljoner år sedan och diverse havsdjur lämnade efter sig kalkrika skal och skelett i djupa avlagringar som packades och hårdnade till sten för att sedan lyftas upp och bli kraftigt eroderad av vattnet. Vi tar oss förstås upp på ett av de intagande sockertoppsbergen för att njuta av utsikten över staden. Också under jord finns geologiska sevärdheter. I Rörflöjtsgrottan har vattendropparna och kalkberget under miljoner år skapat ett spännande landskap av stalagmiter och stalaktiter. På kvällen får vi se hur en fiskare tillsammans med en skarvfågel gör för att få upp sin fångst.

DAG 7
På morgonen stiger vi ombord på en flatbottnad flodbåt för att i sakta mak glida fram på den slingrande Li-floden och komma sockertoppslandskapet riktigt nära. I stillsam fart passerar vi idylliska små byar, ensamma fiskare, badande vattenbufflar och lekande barn. Efter lunch ombord når vi den lilla staden Yangshuo, ett litet charmigt och pittoreskt samhälle som vi får tid att upptäcka under eftermiddagen och kvällen. Vi flanerar längs de små gatorna och bekantar oss med marknaderna och folklivet

NANNING,  PINGXIANG och VIETNAM (HANOI)

Dessa städer har inte Kinaresor på sitt program.