.

Resa till Australien, med Filippinerna & Thailand 1988

. Tillbaka <UPP>Word-DokTillbaka <UPP>

DAGBOK FÖR  AUSTRALIEN - Med Filippinerna & Thailand: 01 Okt-30 Nov 1988   61 DAGAR    

Jag skriver denna reseskildring under Jan 1996. Med hjälp av Kalender, Foton & div Kvitton har det blivit denna rapport!
Resan börjar den 1 Okt 1988 med flyg till Manila.

1 OKT Lördag

Först tåg från Jönköping till Stochholm. Flyget avgår från Stockholm klockan 12.50 med Lufthansa flight LH1317 till Frankfurt, där trans­fer äger rum. Flyget till Manila sker med Philippine Airlines flight PR735 som avgår klockan 17.25 och kommer fram dagen därpå.

 2 OKT Söndag

Planet har landat (15.55 enligt tidtabellen). Tar en Taxi de ca 8 kilometerna till mitt hotell  -Bayview Prince Hotell. Taxichauffören tar fram en prislista och visar mig. Jag tycker att det är för mycket och ber honom att sätta på taxametern. I mörkret ser jag att den inte rör på sig. Den står på 2:50Peso hela tiden. När bilen kommer fram till hotellet så säger han att det kostar 250P. Nu är det frågan. Ska jag ställa till bråk och betala 2:50P eller betala vad han begär? Jag ger honom det begärda beloppet och tänker att nästa gång ger jag inte mer än 100P.

Ger mig ut i nattlivet till ett vågat ställe. När jag kommer in på Arquiza visade det sig vara en Go-Go bar med Stripp-shower. Var där en liten stund för att avsluta min öl och blev sedan tvingad att betala entré vid utgången när jag gick ut. På kvällen kommer det en riktig cykoln med mycket dåligt väder. Vi befinner oss i en övergångsperiod till bättre väder.

 3 OKT Måndag

Hyr en privat bil och åker ut på upptäcktsfärd i Metro Manila. Passerar det berömda Manila Hotell som räknas som en av världens finaste hotell. Fort Santiago. Är en ruin från det gamla Spa­nien. Där finns vallgrav runt och en trivsam park. Rizal Shrine ligger på samma ställe. Man kan se ett gammalt ånglok samt en samling bilar från gamla Filippinska presidenter, som bilen från General Marcos?  Den mörka sidan är att Fortet var ett fängelse under WW II där 600 fångar avled under den japanska ockupationen. San Agustin Museum (Church & Monastery). Är en av de få byggnaderna som finns kvar sedan den Spanska tiden före 1898 då Filippinerna blev självständigt för första gången.

Vidare genom China Town. Ser på Kinesiska bostadsområdet där det finns en del tempel. Nästa stopp blir en lyxvilla som måste vara någon officiell byggnad av något slag. På en skylt står det: The Gentle Wind - Calender of Evens. Passerar statsdelen Markati, för att sedan åka ut till Krigskyr­kogården. På vägen ut dit ligger det många Lyxvillor med höga stängsel. Där inne bor de rika människorna med sina säkerhetsvakter. Nayong Pilipino är den Filippinska vari­an­ten av Hela landet i miniatyr. Sedan avslutar jag dagen med att åka tillbaka till mitt ho­tell. På kvällen går jag ut till Ermita. De riktiga hålligångställerna finns på Del Pilor Street, som till­exempel Firehouse och många andra barer. Det finns många bra mat­ställen i området.  

4 OKT Tisdag

I dag måste jag bekräfta min flygbiljet inan resan till Puerto Galera imorgon. Äter en rätt som kan vara antingen Råtta eller Småfågel, men det smakade bara bra. Åt samma rätt två gånger. Nedanför Hotell ligger det en sandstrand, viken kunde vara en bra badplats. Det är beklagligt att se alla soporna bara ligga där. Man bränner upp skiten på plats istället för ta upp det. Några km norr över ligger South Harbor vilket inte gör saken bättre. Barnen badar dock i skiten.

 5 OKT Onsdag

Åker vidare till Puerto Galera som ligger på ön Mindoro. Tidigt på morgonen tar jag bussen (tre timmar) till Batangas, som är en liten Hamnstad söder om Manila på huvudön Luzon. Det är rätt grov sjö och jag är lite orolig för överfaten, men magen klarar sig bra. Vattnen här är ett av de hajrikaste i värl­den. Båtresan (23P) tar omkring tre timmar över till Puerto Galera. I om­giv­ningarna finns det flera bra sand­stränder. Hittar en jeepney som är överfull. Jag får stå utanför på fotpallen. Min ryggsäck får dock plats innanför. Bilen tar mig tar en slump till Sabang Beach och Gigi´s-Inn där Blomman hade varit tidi­gare. Min bungalow ligger högst uppe på en höjd, så jag har bra utsikt över stran­den och havet nedanför. Bra Restaurang!!

 6 OKT Torsdag

Monsunen är inte riktigt över. Det kommer ett mindre oväder men oftast går dessa rätt snabbt över. Det går bra att sola och bada, trots att solen ligger bakom molnen.  

7 OKT Fredag

Gänget och jag chartrar en båt och åker ut på expedition runt omgivningarna. Vi kommer till Encenada Beach Resort där vi gör ett strandhugg. Övernattning här är för dyrt då det kostar 500P (1992 års priser). Köper en Dykrabba som sedan kokas i 7-up för att smaka lite bättre. 

8 OKT Lördag

En ny expedition runt omgivningarna med hjälp av en lokal båt. Huvudmålet i dag är White Beach. Sanden är verkligen kritvit. Molnen hänger lågt och når nästan ända när till stranden. Vi stannar också liksom igår i Encenada. 

9 OKT Söndag

Motvilligt reser jag tillbaka mot Luzon och Manila. I och för sig kan man stanna en dag till, men det är onödigt att chansa och bli strandsatt, om det skulle bli oväder. Rostade Gräshoppor är en lokal läckerhet som smakar krispigt och lite salt. En sak man måste veta är att de dödas med DDT och det är ju inte så bra.

10 OKT Måndag

Det berömda Pagsanjan Falls ligger 70 km sydöst om huvudstaden Manila. Hit tar jag mig med hjälp av en chartrad jeepney. Färden dit går genom odlingar och plantage med kokospal­mer, ananas och sockerrör. Betalar entré och tror jag att priset är ink kanot m.m. Det är en fan­tastisk upplevelse. De branta stränderna innan fallen präglas av ogenomtränglig grönska. Här bjuds det på kanotfärd nedför skummande forsar som omges av prunkade tropisk grönska. Otroligt skickliga båtförare styr i hissnande fart förbi uppstickande klippblock. Naturen är värkligen stor­sla­gen i denna bergsskreva och allra längst in finns det ett vattenfall. Med hjälp av en flotte kan man få vattnet över sig om man så vill. De aggressiva båtsmännen kräver mig dock på mer pengar som jag inte har. Jag säger att i så fall får ni åka tillbaka till Manila och få pengarna på Hotellet, vilket de också gör. Antagligen betalar man flera gånger för mycket.  

På kvällen går jag runt i Del Pilor Street och känner plötsligt att det börjar blåsa kraftigt och hinner knappt in på Hula Hut förrän cykolnen kastar sig över oss. Maten är mycket bra!

 11 OKT Tisdag

Det är dags att resa vindare till Australien. Tar en taxi från Hotellet ut till flygplatsen. Jag säger till chauffören att han får 100P och får pengarna som blir över i dricks. Han sätter på taxame­tern och den visar på ca 70P när vi är framme. Det kostade ju 250P åt andra hållet. Planet läm­nar Ninoy Aquino (Manila) klockan 22.45 lokal tid för resan med flight PR209 till Melbourne.

------------------------------------------------------------

12 OKT Onsdag

Planet landar på morgonen i Melbourne. Det första jag gör är att växla 20U$ (ca 24A$) för att ha pengar in till stan. Tar en Flygbussen till City. Letar efter ett vandrarhem, men det är fullt. Man hänvisar till ett någorlunda billigt låg pris hotell.. Hotellet vill ha 26A$ per natt i förskott. Med mitt VISA kortet blir det inga problem, utan jag betalar för tre nätter på Rendezvous City Guesthouse, 441 Elizabeth street. Senare passar  jag på att ta ut 750A$ eller 3768 Kr på kortet.

Går runt i Staden och börjar med Flinders Street Station. Över entrén hänger det många klockor. Dessa visar avgångstiderna för tågen. Går över floden på Princes Bridge till andra sidan stranden. Här ligger det många parker. En av de äldsta är Fitzroy Gardens med Kapten Cooks Cottage från 1850-talet. Stugan transporterades från England år 1934! En annan mycket sevärd park är Royal Botanical Gardens. Tittar också på en del av de officiella bygg­nader som finns i området, dock utan att gå in i någon av dom. En kort hur till China Town.

 13 OKT Torsdag

Utfärd till St Kilda som är en förort till MEL och ligger vid havet. Här finns långa och fina sandständer kantade av palmer. Här finns också en populärt nöjespark (Luna Park) och  vacka galma hus från 1800-talet. Här ute blåser det frisk (liksom i hela Australien).

 14 OKT Fredag

Gör en utfärd till Ballarat som var den största guldgrävarstaden i Victoria. Avresa från MEL klockan 08.30 med The Statsman som går till Adelaide. Bussen har mycket hög standard, och tar tre timmar till BLT. Resan kostar 28A$ (t.o.r). I dag kommer de flesta Turister hit för att besöka Sovereigen Hill. Denna Goldmineing city är en återuppbyggnad från det gamla Aust­ralien, då landet var under engelsk överhuvud. Man skildrar utvecklingen i staden mellan åren 1851-1861. Det är nästan som man var mitt inne i en Västern film. Det är verkligen en verk­lighetstro­gen rekonstruktion, som är mycket likt ett original! Vädret är dock inte det bästa. Hemresan börjar klockan 16.30 och är tillbaka i Melbourne klockan 18.15 igen.

 15 OKT Lördag

Avresa från MEL med buss 315 till Katoomba klockan 20.45. Bussbiljetten kostar 45A$.

 16 OKT Söndag.

Vi stannar två gånger för lite fika (Narrandera där bussbyte sker [545] och Wagga Wagga). Bussen kommer fram klockan 09.20 till Katoomba, som ligger på 1000 meters höjd. Försöker att leta upp ett vandrarhem, men när jag kommer fram är den stängd. Intill ligger det en Bap­tistkyrka, där gudstjänsten precis har avslutats. Jag går farm och frågar några av kyrkobesökarna, om de vet när vandrarhemmet öppnar. Den öppnar först på eftermiddagen vid 17-tiden. De frågar mig om vad jag ska göra. När jag berättar att jag vill se Blue Mountains, så sä­ger dom att de vill gärna visa mig runt. De kör mig till ett par ställen som jag antagligen inte hade kommit till bl.a Govetts Leap med sitt vattenfall. Från en av utsiktplatserna ser man en Bushfire som är mycket vanliga här i landet. De mera kända sevärdheterna är Echo Point med De Tre Systrarna & The Scenic Skyway 275 meter över Jamieson Vally. Senare på dagen bjuder de mig på middag för att sedan köra mig till Vandrarhemmet. En verkligt lyckad dag!!

 17 OKT Måndag

Avresa med Lokaltåg vid lunchtid till Sydney. Övernattning på Highfilds House på 166 Vic­toria street som ligger i det ökända Kings Cross. Det är Sydneys nöjeskvarter och här finns det ett nattliv i europeisk stil. Medaljens baksida är prostitution, knark och skumma typer m.m. Här stannar jag 3 nätter och betalar 12A$ per natt.Under dagen börjar jag med en liten vand­ring där första besöket blir Royal Botanic Gardens. Härifrån kan man ta bra foton över den berömda Bron (Harbour Bridge) och Operahuset.

 18 OKT Tisdag

Börjar med Sydney Explorer som är ett bra sätt att ta sig runt i staden. Vid kvarteren kring Dixon street ligger China Town som är värt ett besök. De flesta större stä­derna har en sådan. Gör en tur med The Sky Line som är en slags framtidsjärnväg.  En rik­tig höjdare är Sydney Tower som ska var den högsta byggnaden i landet med sina 324 meter. Den har en snurrande restau­rang på toppen och his­sen upp hit tar endast 30 sekunder, så det går undan! Härifrån ser man många kilometer åt alla håll. Queen Victoria Buildning är en annan sevärd­het som ligger precis utanför Tornet.  En av de största sevärdheterna vi sidan av Opera huset är The Rocks. Här landsteg Arthur Phillip i Jan 1788 och räknas samtidigt som nationens bildande. Här finns det många hantverksbutiker med bl.a Aboriginalkonst. Ett kort stycke därifrån ligger Harbour Bridge som byggdes 1924 (var på sin tid en av de längsta enspann broarna i världen).

Sydney Opera House där jag gör en guidad tur. Man får dock inte filma eller fotografera inne i själva teatern! Den blev klart 1973 och kostade hela 102 miljoner A$. Till bygg­naden har svenska Höganäsplattor används. Utseendet påminner mycket om segel från ett segelfartyg. 

19 OKT Onsdag

Taronga Park Zoo. Man måste ta en båt tur på ca en kvart över på andra sidan vattnet. Där ifrån går det bussar upp till toppen av berget. Där ifrån är det nedförsbacke hela vägen. Parken är vidsträckt och ligger mycket vackert med utsikt över nejden. Det är inga problem att till­bringa en hel dag här. 

20 OKT Torsdag

Avresa från SYD till Canberra klockan 15.00 och ankommer Huvudstaden  klockan 19.35. Nu har jag lite drygt 24 timmar på mig att utforska Staden. CBR ligger inte i delstaten NSW utan i ett eget territorium (ACT). Vandrarhemmet ligger en bra bit från Centrum & Busstermi­nalen. De berättar för mig att tvärs över gatan ligger det Gowrie Com. Acc. som är ett  hotell för stats­anställda, där även turister i mån om plats är välkomna. Om minnet inte sviker mig så betalade jag bara 23A$ för ett enkel rum, ink frukost.   

21 OKT Fredag

Går runt i Huvudstaden och ser på bl.a: National Library of Australia ligger alldeles nere vid Lake Burley Griffin. I denna sjö finns det en Vattenkanon som skjuter en vattenstråle högt upp i skyn. En liknade finns i Munksjön (Jönköping). High Court & National Museum ligger mittemot varnadra och har förbindelse genom en gångbro. Nya Parlamentet som har plats för 3500 politiker och tjänstemän. Här finns det möjligheter som besökare att följa parlamentets arbete Avresa från CBR till Adelaide klockan 20.15 och med ankomst dagen där på.

 22 OKT Lördag

Vi stannar för frukost i Mildura i ca en timme. Ankommer Adelaide klockan 12.30. Tar in på Adelaide Vandrarhem, 290 Gilles street. Hostlet har bara ett 50-tal bäddar varför det snabbt blir fullt. Stannar här i 4 Nätter. 

 23 OKT Söndag

En dag med vila och det behöver man i bland. North Terrace är en lång boulevard som är Adelaides kulturstråk. Här kan man besöka The Goverment House Adelaide, som ligger på street i en park. Det är värt ett besök. Denna gata hittar man sedan The Old & New Parliament samt Järnvägsstationen.

24 OKT Måndag

Med Premier Roadlines gör jag en tur på ca 55 km till Barossa Vally. Bussen avgår 09.15 på morgonen och kostar 19.25 A$ med min Greyhound rabatt. Det var invandrade tyskar som på 1800-talet ut­vecklade vinodlingen. På vägen passerar vi Elizabeth och den historiska staden Gawler som är en av de första landsorterna. Den minsta postkontoret på södra halvklotet finns också i området. Detta postkontor var i bruk ända till 31 Jan 1974. Vi­dare till Nuriootpa där vi ser world´s oldest motor home. Passerar Angaston där vi ska klättra upp för Mengler´s Hill Lookout där man nästan ser hela dalen framför sig. När vi var här fanns det stenhuggare som arbetade med sina skapelser.  En unik sevärdhet är Whispering Wall vid Barossa Dam. Om man viskar i ena ändan av dammen, så har man inga problem att uppfatta vad som sägs i den andra ändan. På vägen till­baka tar bussen en annan väg och vi får möjligheten att se Albino Kangaroos om man är snabb. Besöket på själva vingården (en av 40 stycken i dalen) var mycket givande. Det blir också  tid över för lite olika prov­smak­ningar.

 25 OKT Tisdag

Jag tar spårvagnen från centrum till Glenelg ca 12 km från staden. Själva spårvagnsresan som tar 25 min är en attraktion i sig. Trevliga gamla trävagnar gnisslar fram längs banan från 1929 (som är den sista av 23 linjer). En av sevärdheterna är The Old Gum Tree, ett speciellt eucalyptusträd som räknas som South Australias födelse plats den 28 Dec 1836. För övrigt finns det många intressanta saker att upptäcka! Går även runt i Adelaide centrum.

 26 OKT Onsdag

Army Tattoo är i stan. Det är en orkester som spelar i Centrum av affärsdistriktet. Har lite tid över innan den verklig långresan börjar. En resa på 1550 km och omkring 22 timmar i restid. Avresa från ADL klockan 15.00 på eftermiddagen till Yulara (Ayers Rock). Vi stannar först i Port Augusta för mat (45 min) och sedan i Glendambo för fika (30 min). Nu är det Midnatt.

 27 OKT Torsdag

Vid fyra tiden på morgonen kommer vi till det berömda Coober Pedy, där den mesta av be­byggelsen ligger under jord. Här lever man hela livet i en grusgrop. Staden är känd för sina Opaler. Bussterminalen är dock av traditionell typ. Här dricker jag lite snabbkaffe. Man får doserna själv. När jag trycker en tredje gång börjar folk att titta på mig. När jag sedan trycker en fjärde gång börjar de skaka på huvuderna. -:Ska du dricka det kaffet?! -:Det ska ju smaka något!  Vi äter sedan frukost i Maria och lite fika igen i Erldunda.

Man börjar märka att man har kommit ut i the red center eller the outback. Här finns saltsjöar, där vattnet har avdunstat och lämnat kvar endast saltet. Vi ser också en klippa som lite liknar Ayers Rock. Bussen kommer äntligen fram till YULARA strax efter lunch. Staden med sina 500 invånare är Nord Territoriet fjärde största stad! Jag checkar in på mitt Vandrarhem och därefter bär det av till The Olgas. Dessa är systerformationer till Ayvers Rock. Det är 36 stycken kupolformade klip­por i samma röda färg, som reser sig som mest 546 meter över mar­ken. Här finner man växter som inte finns någon annan stans i världen.

Det blir en utfärd till Ayers Rock för att se solned­gången och se de vackra frägskiftningarna på klippan. Klippan ändrar färg flera gånger (rött, orange, purpur, blått, svart & vitt). Man samlas på ett fält omkring 2 km från själva klippan och man får då en bra översikt. Områ­det kallas också för Uluru National Park.

 28 OKT Fredag

Går upp tidigt på  morgonen innan soluppgången för att åka ut till Ayers Rock. Klippan som är tre kilometer km lång och nio kilometer i omkrets. Det gäller att vara tidigt ute innan det blir för varmt för att kunna ta sig till toppen.

Längst ner där stigningen är som brantast finns det kättingar fastsatta som ledstång. Längre upp är leden markerad med vita sträck. Man gör säkrast att följa dessa. Dödsfall har förekommit. När du äntligen är uppe på toppen, 348m över omgivningarna (863 meter över havet) och skrivit ditt namn i gästboken. Här har man en bedövande utsikt över omgivningarna. Man ser bl.a The Olgas tydligt. Dessa tre utflyckter kostar 29A$ för de som har ett Busspass mot nor­malt 42A$. Avresa från YUL klockan 14.00 med ankomst Alice Springs klockan 19.00. På vägen stannar vi för fika i Erldunda. Det är en resa på bara 440 km.

 29 OKT Lördag

Inte bara Alice Splings är spännande utan också dess omgivningar är minst lika fascinerande. Old Telegraf  Sta­tion är belägen i ett vackert parkområde vid stranden av den uttorkade floden Tord River. Här finns det både Emu och Kangaoos. De gamla byggnaderna är öppna och man kan se hur folk arbetade på slutet av förra århundradet. Även den engelska flaggan vajar utanför. Stationen var i bruk ända fram till 1933. Det var mycket varmt denna dag och jag tog en chans, när jag drack vattnet ur kranen. Visste inte om det var dricks­vatten eller ej. Det visade dock sig vara OK.

På vägen tillbaka ligger ANZAC-Hill som är alldeles lagom att klättra upp på. Här­ifrån har man en god överblick över stan´ och de omgivande bergen. Royal Flying Doctor (Base) har betytt mycket för att nå ut med sjukvård till avlägsna samhällen i the outback. Verksamheten startades av den legendariska John Flynn och kom igång på 1930-talet i ASP. Det är verkligen värt ett besök. En tjej ropade efter mig när jag satt och åt på Kentucky Fried Chicking. Hon presenterade sig. Det visar sig att och gick i min brors klass. Liten värld vi lever i! Eller hur!

 30 OKT Söndag

Palm Valley omkring 140 km väster om ASP, varav de sista 20 km kräver 4W. I denna Natio­nal Park finns det växter som tillhör de äldsta på jorden.. På vägen hit stannar bussen först vid ett minnesmärke över John Flynn. Därefter stannar vi också i Hermannburg. Vi stannar vid en ovanlig klippformation. The Ghost Gum är så vanligt i trakten att den nästan har blivit en symbol för The Red Centre. Liksom Spinifex som liknar en slags gräsnystan. Palm Vally är en av de få platserna i inlandet som har palmer (Cycad) tackvare en vattenkälla. På vägen tillbaka får vi en åskskur vilket är lite ovanligt. Priset på utfärden kostar 38A$. Avresa klockan 20.15 med buss nummer 721 till Darwin. Vid midnatt passerar vi Barrow Creek. 

31 OKT Måndag

På den fortsatta resan stannar vi fyra gånger för mat eller fika. (Ti Tree Well, Tennant Creek, Dunmarra och Katherine). På en lång vägsträcka såg jag 1000-tals och åter 1000-tals med (små) Termitstackar. Något man märker här i Australien är att det blåser nästan jämt. Det kanske inte är så konstigt då det vimlar av Jättefläktar överallt. Klockan hinner bli 17.00 innan bussen är framme i Darwin. Resan hit är 1520 km och tar ca 20 timmar. Staden jämnades med marken 1974 då Orkanen Tracy här­jade, med vindstyrka på ca 280 km/tim. Mätaren slutade att fungera vid 217 km/tim.

 1 NOV Tisdag

Omkring 250 km öster om DRW ligger Kakadu Nattional Park är ett av världens intressan­taste vildmarksområden. Parken är unik då den ägs av Aboriginals som bor längs Alligatorflo­den. Den första sevärdheten är klippmålningar i Nourlangie Rock eller Obiri Rock. Dessa kan vara så gamla som 23.000 år. Våran busschaufför har levt med dessa Aboriginals och kan berätta många intressanta saker. Resan fortsätter till Jabiru där Tillsyningsmyndigheten har sitt center. Här finns det Bilsalongs (Våtmarker) med mängder av fåglar (250 arter) och djur (100 arter). Det märks att det är torrtid, men regnsäsongen börjar snart.

Vi tar en båt ut på Floden. Denna kör ganska snart fast i dyn, men kommer snart loss igen. Ett av de största djuren är Vattenbuffalon, men detta djur räknas mest som ett skadedjur. Beståndet är nu nere i 10.000 djur mot tidigare 60.000 exemplar.

Ett annat djur är Salt & Söt Vatten - Krokodilen som finns i floderna. Man ser ibland var­ningsskyltar med dessa djur på stränderna och de är inte uppsatta syns skull! Det händer ibland att människor blir uppätna. I samband med båtturen på floden såg jag fak­tiskt ett par krokodi­ler i vattnet. På vägen tillbaka till DRW stan­nade bussen vid de jättestora Termitstackarna, som säkert var i det närmaste 6 meter höga.

.2 NOV Onsdag

Goverment House byggdes 1869, och är uppförd efter engelsk förebild som ligger inbäddad i tropisk grönska. Huset har helt eller delvis blivit förstörd av ett antal Cykoner, men är numera i gott skick. The Police Station & Court House byggdes ursprungligen 1884, men förstördes helt under Tracy. Numera är huset uppbyggt efter originalritningar. Liksom många byggnader blev också  The Christ Church Cathedral från 1902 förstörd. Det ända som återstod var kyr­kans entré. Runt denna har nu en ny kyrka byggts upp. I dessa byggnader gick jag aldrig in i.

Något av Tracys styrka kan man få en föreställning när man ser ruinerna av The Old Town Hall. Här har man låtit  huset stå kvar som ett minne över orkanen. 

3 NOV Torsdag

Detta kommer bli den längsta etappen på hela rean. Sträckan Darwin - Cains som man bör göra i fyra etapper:

 [1] Three Ways (Tennant Cr) 1025km - 13½ h *** [2]  Mt Isa  650 km - 7h *** [3] Townsville 904km - 19½h. Dessa tre sträckor är 2580 km och totalt 33 timmar ink stopp. [4] Caines 374 km och 5 timmar. Totalt blev det alltså omkring 2953 km och drygt 46 tim.

Avresa från DRW klockan 13.15. Vi börjar alltså med buss 731. Vi stannar i Katherine för mat och Dunmurra för lite fika.

4 NOV Fredag

Vi byter buss i Three Ways istället för normalt i Tennant Cr. Men det är bättre att röra på sig lite extra. Visserligen mitt i natten, men det är bara skönt. Såsmåningom kommer buss 761 och ta upp oss. Denna buss är av en lägre standard mot vad jag är van vid. Efter ett tag somnar jag. Senare vaknar jag till och konstaterar bara att vi står stilla. Det är vanligt att Greyhound bussarna att med sig post och förnödenheter till folk i the outback. Nästa stopp är Camooweal och märker att bussen är över en timme försenad. Det visar sig att bussen tydligen hade punktering (antagligen där jag vaknade). Tillsist blir det i alla fall lite fika. Slutligen kommer vi till Mt Isa klockan 11.30 (Enligt tidtabell). Här besöker jag Air of school och den stora gruvan: Surface tour Mount Isa Mines Limited. Jag har gott om tid på mig. Buss 431 avgår först på kvällen klockan 19.45 och det blir inga mer stopp i dag.

 5 NOV Lördag

Vid midnatt stannar i Richmond för lite mat och är framme i Townsville på tidigt på  morgo­nen vid sex tiden. Nästa buss (410) avgår vid sjutiden och beräknas komma fram till Cairns vid lunch klockan tolv. Vi gör ett kort stopp i Cardwell, där en arbetskamrat en gång i tiden har bott. I likhet med andra sandstränder kan man inte bada p.g.a farliga stingers (Box Jelly Fish). När vi kommer fram Cains, kommer det fram många personer som vill att jag ska bo på just deras härbärge. Kommer att bo på (Hostel) Esplanede 89. Den ligger vi strandprome­na­den. På mitt Vandrarhem kan man boka dykarturer. Träffar också mina vänner från ASP. Det är en liten värld man lever i. Det är ofta att man har samma resplaner som andra medresenärer. Utforskar sedan staden och finner en billig restaurang som heter Backpackers. Här kan man fylla sin talrik hur mycket man vill.

6 NOV Söndag

Jag bokar den populära 5 dagas Ultimate Dive Course med Peter Boundy´s Dive Centre. Pris för kursen är 300A$ ink Ackommodation för 4 Nätter. Det tillkommer dock kostander för båtenresan ut till Fitzroy Island.

7 NOV Måndag till den 11 NOV Fredag

Åker ut till Fitzroy Island som är en liten ö 25 km från Cairns ute på Det Stora Barriärrevet.   Här ska jag alltså gå min PADI utbildning på fem dagar. Kursen infattar 4 dagar med träning i pool och sedan introduktion till dykning i omgivningarna kring ön. Den sista femte dagen på det yttre revet. Kursen börjar idag med teori och med pooldykning. Det är en underbar känsla att kunna andas under vatten och se att det fungerar. Kursdeltagarna bor tillsammans i samma bungalows, viken ingår i priset. Vi betalar också ett lägre pris i restaurangen. På kvällarna blir det alltid tid över till någon XXXX att stilla törsten med. Four X den lokala ölen i Queensland.

Dykningen är nog det bästa jag någonsin har gjort. Det är som att gå ner i ett jätte akvarium. Vattnet är så klart att man kan se mycket långt. Det nattdyket som vi frivilligt kunde ha gjort avböjde jag på grund av att min syn är så begränsad. Det här kommer jag att göra om!

Då min loggbok för närvarande saknas kan jag inte skriva något om själva dykning. Rapport kommer att skrivas i separat bilaga såsmåningom !!

 12 NOV Lördag

Stannar i Stan och tar det lugnt. Går sedan till postkontoret för att se om det finns någon post från Sverige till mig. Det fanns dock ingenting till mig.

 13 NOV Söndag

En av de populäraste utflykterna är att ta Kuranda Tourist Train de 34 km upp till Kuranda. Tåget dras med Diesellok istället för Ånglok, som man anser vara för farligt på grund av brandrisken. Det knirrar i vagnarna medan vi passerar utanför sockerfält och vattenfall. Sedan bär det av till The Tableland med städer som Mareeba, Tolga och Atherton. Trakten är vul­kanisk så det finns got om kartar som är fyllda med vatten. Vi besöker Trapical Orchid Gar­dens vid Lake Tinaroo. Här finns det också en vattendam. När vi besöker The Curtain Fig Tree, så befinner man sig mitt ute i Regnskogen. Här uppe finns den fortfarande kvar, och det är verkligen värt ett besök. Vidare till Lake Berrine som är mycket vacker krater sjö. Det finns got om havsfåglar och en del örnar ser man också. Här har någon släppt in två stycken sötvattenskrokodiler. En är fortfarande lös, men folk badar ändå.

14 NOV Måndag

Avresa söderut till Brisbane klockan 14.30 med buss 440. Resan är mellan 1770 och 1950 kilometer  lång beroende på vilken färdväg bussen tar. Bussresan tar knappt 27 timmar. 

15 NOV Tisdag

I samband med ett stopp ser jag den minsta husvagnen i mitt liv. Den är betydligt mindre än dragbilen framför. Bussen kommer i på terminalen i Brisbane klockan 17.15. Stadens Expo har just avslutats och det är tur det. Det hade varit helt fullt med folk på Vandrarhemmet, och de sov till och med utomhus eller var de kunde hitta ledigt utrymme. Jag bor på International Backpackers, 836 Brunswick street (New Farm). Här stannar jag 4 Nätter.

16 NOV Onsdag

Brisbane är med sina en miljon invånare en av landets största städer. Staden anlades här 1824.

Går runt i centrum och passar på att träffa Jultomten. Julhandeln är i full gång redan i Novem­ber. Måste bekräfta min flygbiljet (72 timmar innan avgång). Tar foton över området för World Expo-1988. Vidare upp till Ann street och The Old Government House. På kvällen tar jag ett par bilder över floden Brisbane River som blir mycket bra. Det ser nästan ut som det vore is på floden.

17 NOV Torsdag

Tar det mest lugnt. Strosar runt i City. Det lär finnas över 600 matställen, så man behöver inte svälta. Besöker sedan Greyhond´s Huvudkontor för att eventuellt få en refund på en biljet.

 18 NOV Fredag

Besöker China Town. Ser på en modeuppvisning av badkläder och badlakan. Här får man också se en demonstration av diamantslipning. Detta sker på en sen mitt inne i City.   

19 NOV Lördag

Buss ut till flygplatsen med Skennars (Kostar 3:50A$). Avresa från Australien vid lunch tid, (klockan 12.25) med flight PR214 till Manila. Därefter med flight PR740 till Bangkok, där planet landar strax efter midnatt (klockan 00.35) dagen där på.

------------------------------------------------------------

 20 NOV Söndag

Checkar in på Rajah Hotell där jag bor 9 Nätter. Först hade jag planer att åka runt i Thailand men efter allt resande beslutade jag att det var dags att ta det lugnt !

 22 NOV Tisdag

En tur till Den Flytande Marknaden i Damnoensaduak i Ratchaburi Provinsen. Turen startar med en Orm Fram & Cobra Show. Man får se en kamp mellan en Mungo och en Cobra. Till en början vill de inte slåss. När personalen retar upp dem startar de att slåss tillsist. Man retar också ormarna så att de gå till attack mot sin ormskötare, och sedan försöker ormarna att fly.

Vi ett tillfälle var det tre ormar inne samtidigt och en av dessa försökte att rymma. Denna blir inslängd igen, utan att han var beredd och det kunde ha slutat illa. Man framställer också Se­rum mot ormbett. Vi får även se en Andakonda och en Gul/Svart orm som är mycket giftig.

Turen fortsätter med en trevlig Båttur på Kanalerna för att sedan komma fram till Den Fly­tande Marknaden. All försäljning sker från kanotliknande båtar. Det är mycket Grönsaker, Fåglar och andra Matvaror. Viss försäljning sker också vid stranden. Vidare till ett Buddatem­pel som liknar mest en  marknadsplats med diverse försäljning. Jag tycker att det är lite kons­tigt, då det är en helig plats.

På kvällen blir det en shopping runda i Bangkok och kommer till New World. Det är ett stort Varuhus i flera våningar där det finns det mesta att köpa. Det finns också små matställen med billig mat. Köper ett par byxor, men de är ganska dyra (495B).

 23 NOV Onsdag

Hyr en bil för en dag för att åka ut på lite strövtåg. Grand Palace & Wat Phra Kaeo är en av de mest imponerande och viktigaste religiösa bud­dist­templen i hela Thailand.  Sedan gör jag ett misstag och filmar något som man inte får. Det får bli en muta på 100B för att kunna be­hålla filmen. Rosegarden ligger i en Park vid floden. Det är ett kulturcentrum där bidrag kommer från hela landet. Det finns Hantverk som parasoller från Chang Mai, Sidenframställ­ning och vävning, Silver arbeten och så vidare. Man har också Uppvisningar / Shower med Thailändska danser, Thaiboxning, Bröllop och Tuppfäktning m.m. Man låter också publiken del tar i en del öv­ningar. I dag är det också Loi Kratong.(som jag ser för andra gången).

Loi Kratong: Each No­vember, is Thailand’s loveliest festival when, under the full moon, peo­ple float away onto wa­terways bananaleaf boats bearing a lighted candle, burning incense, a flower and small coin to float away the previous year´s sins.

 24 NOV Torsdag

En tur till River Kwai. Vi börjar med Jeath museum där man visar De allierades umbäran­den vid byggandet av Dödens Järnväg. Färden fortsätter med båt genom ett vackert landskap. På floden kommer det en båt som drar ett Flytande hus på släp. Man ser också att en del Rase­rade hus som har ramlat ut i floden. Man ser också spåren av Loi Krathong. Vi kommer fram till en stämningsfull Krigskyrkogård som blev sista vilorummet för stupade allierade soldater. Vi tar tåget över River Kwai - Dödens järnväg en oförglömlig tågresa på 2 timmar till slutstationen Nam Tok. Man inser verkligen vilka strapatser krigsfångarna genomgick när de byggde järn­vägen genom den mycket vacka djungeln. Man undrar om broarna verkligen skall hålla, då en del är byggda av trä och bambu. Vidare till ett ny WWII-Krigskyrkogård vid Kanchanaburi.

 26 NOV Lördag

Bangkoks vilda nattliv, bland annat sexkvarteren Patpong (och även i Soi Cowboy). Bara i Patpongkvarteret ligger det över 150 sexbarer där halvnakna tjejer dansar GoGo mellan stål­stänger. De är allesammans beredda att göra nästan allt på scenen för att fånga ditt intresse.

 28 NOV Måndag

Går runt på Sukhumvit Rd mellan Soi 1 till Soi 23. Här finns det många butiker och det är riktigt shopping centrum. Det finns mycket att köpa. Även här finns synden. Både Soi Cowboy mellan Soi 21 och 23 samt Nana på Soi 4. Här är det dock mycket lugnare. 

29 NOV Tisdag och den 30 NOV Onsdag

Avresa från Bangkok vid midnatt (klockan 23.05) med flight PR742 till Amsterdam. Den 30 Nov far vi vidare med SAS till Stockholm vid lunchtid (klockan 13.10) och slutligen tåg till Jön­kö­ping. Resan är därmed slut. Den kostade Totalt ca 36.000 Kronor med allting!!

------------------------------------------------------------

SAMMANSTÄLLNING AV BUSSRESAN I AUSTRALIEN.  

Övernattning....... ..Nätter á A$ ....Km. Restid  Utflykter.

Melbourne.......... 3 Nätter 26A$ ----    -- .--  0220km (BAL)
Katoomba........... 1 Natt.. ??A$ 0980km+ 12h.35m 0030km
Sydney (Tåg)....... 3 Nätter 12A$ 0070km. 02h.10m ----
Canberra........... 1 Natt.. 23A$ 0290km+ 04h.35m ----
Adelaide........... 4 Nätter ??A$ 1250km. 16h.45m 0110km (Barossa V)
Yulara (Ayers Rock) 1 Natt.. ??A$ 1510km. 22h.00m 0100km (AY & MtO)
Alice Springs...... 2 Nätter ??A$ 0440km. 06h.30m 0280km (Palm V)
Darwin............. 3 Nätter ??A$ 1520km. 20h.00m 0600km (Kakadu)
Cairns (via Mt Isa) 5 Nätter 14A$ 2950km. 46h.10m 0120km (Tableland)
Fitzroy (Island)... 4 Nätter .6A$ ----    -- .--  ----
Brisbane........... 4 Nätter ??A$ 1770km. 26h.45m ----

Bussövernattning... 7 Nätter
---- ----km  --h.--m ----km
-----------------------------------------------------------------
SUMMA              38 Nätter --- 10780km  157h30m 1460km 12240km
-----------------------------------------------------------------
En del kostnader:
Avgifter+Duty Free ..122:--
Flygresa ......... 8,595:--
Hotell för betalt. 2,880:--
Hotell för betalt. 2,615:--
Filippinerna...... 4,418:-- (13515)
Thailand.......... 3,416:-- (14000)
             -------------
                  22,046:--

Australien nedan. 13,806:--
Totalt .......... 35,852:--

Första 3 nätter á 26 A$ + medlem..... 104A$  535SEK
Dykning ink Ackommodation för 4N mm.. 300A$ 1574SEK
Andra betalningar ....................111A$  579SEK
Växling 20 USD ...................... .24A$  124SEK
Växling på kortet ................... 750A$ 3857SEK
Växling på kortet ................... 750A$ 3877SEK (10546) 5:17

                                    ----------------
                           (38 natt) 2039A$ (53:65)
Busskort 30 dagar ................... 630A$ (21:--) (~3260)
                                    -------
                           (38 natt) 2669A$ (70:24)