.

Resa till VlET NAM 1995

. Tillbaka <UPP>Word-DokTillbaka <UPP>

DAGBOK FÖR VIETNAM

 29 SEP Fredag (1)

Avresa med taxi till AXAMO (160kr för 2 man). Passar på att köpa lite taxfri. Priserna på Axamo flygplats är mycket förmånliga. Köper Stroh Rum & Wisky för 125kr. Planet en Foker 50 avgår klockan 12.30 lokal tid. Ankommer Köpenhamn kl 13.25. Har 1h 15min på flyg-platsen innan Thai planet TG935 avgår kl 14.40.

 30 SEP Lördag (2)

Ankommer Bangkok kl 07.20 Lokal tid. Thailand ligger sex timmar före oss. Planet till HCMC eller Saigon avgår 11.15 så det finns tid för lite mat o.s.v. När planet startar så märker jag att det kommer att gå åt H-vete. Det är inte det draget som det ska vara och mycket riktigt så tvärnitar planet efter halva startsträckan. En motor fungerade inte. Efter en bra stund taxade planet in till Terminalen igen. Thai bjöd på MAT och tre timmar försenade kom vi i väg.

SAIGON: Passkontollen gick bra men vi var tvungna att uppge vilket Hotell vi skulle bo på! Det viste vi inte av naturliga själ. -:Inte bra sa passpolisen. Så jag slog upp ett av de billiga hotellen i boken. -:Bra sa passpolisen . Tullen gick också smidigt. Väl ute så växlade vi peng-ar. 20 USD för min del (ca 219.000 dong). Sedan blev vi lite överfallna av div Taxi chauf­förer. 7 USD vilket var billigare än beräknat. Han sa -:jag kör er till ett billigt Hotell för 10 USD. När vi kommer fram till Hotell Huy Hoang, 18 Bui Vien st, 1st Dist, så säger ägaren att det kostar 25 USD och visar prislistan. -:Nej sa vi. Taxi driver sa 10 USD. Andra prislistan var det 15 USD och slutligen Tredje var priset nere i 10 USD vilket sedan blev vårt mål. Det kom­mer att visa sig att vi betalade 10 USD på alla hotell utom Sinh Cafe´s där vi betalade bara 8 USD. Hotellet var OK med privat WC och Dusch. På kvällen gick vi till Centrum runt Rex Hotell.

 1 OKT Söndag (3)

Resan börjar bra. Glasögonen går sönder. Förra gången förlorade jag glasögonen i havet också andra dagen på Bali. Hittar en optiker som byter glas för 5 $. Köper samtidigt en par extra par för 20 $. Vi tar en Cyklo (20000d) och åker till Cholon (Chaina town) och besöker bl.a Ben Thanh - marknaden. Huvudentrén med sin klocka har blivit symbolen för Saigon. Vidare till (5000d) Thien Hau - pagoden. Templet är helgat åt den kinesiska havsgudinnan. Sedan gick vi ner till Kinh Tau Hu canal för att slutligen besöka Andong market. Cyklo hem (10000d.)

 2 OKT Måndag (4)

CAO DAI Temple och CU CHI Tunnels med Sinh Cafe kostade endast 4$ + 2$ för entré. Guiden visar platsen för den berömda scenen med den nakna flickan med skador av napalm, som kom springande på vägen. Numera är det bebyggelse på båda sidor av vägen.

Cao Dai - templet (som ligger 100 km från HCMC vid Tay Ninh) är en särdeles märkvärdig byggnad. Stilmässigt en slags blandning av en fransk kyrka, kinesisk pagod och Madame Tus­seauds vaxkabinett. Caodaismen skapades 1926 och har haft en betydande roll som religion och maktfaktor i Vietnams nutidshistoria. Det blir ett slags realist surrealistiskt besök - något utöver det vanliga. Templet har mässa fyra gånger per dag (klockan sex och tolv).

Cu Chi - tunnlarna blev legendariska under 60-talet. De spelade en mycket viktig roll för att Viet Cong skulle kunna ta kontroll över stora områden bara 3-4 mil från Saigon. Bara i Cu Chi är det ca 200 km tunnlar som är byggda i flera våningar. Dessa var byggda för strid och därför alldeles försmå för oss västerlänningar. De tunnlar man visar är bredare och högre för att vi skall kunna röra oss någorlunda smidigt. De ursprungliga är nästan omöjlig att ta sig fram i.

I området finns nu många gummi, socker och jordnöts odlingar. På vägen tillbaka passerar vi också the former American army base där man ser spår av B52 bomb kratrar.

3 OKT Tisdag (5)

Besöker Krigsförbrytarutställningen (ca 1$) som är något av ett måste. Man retar sig på att Vietnameser hela tiden går in till 1/5 av priset som vi får betala. Vi försöker att få ett Rentry-visa men de skickar ut oss på en adress som inte finns. Antagligen ville de inte förlora ansiktet pga nya visum regler. Det går numera inte att förläng sitt visum. Ser också tidigare Ameri-kanska ambassaden där den berömda kaotiska helikopterevakueringen som gjordes i april 75. 

 4 OKT Onsdag (6)

Vi tar en tre dagas tur till Mekong deltat för 25$ ink två nätter på Hotell och guide.

*Saigon to Long Dinh: see the weaving of sedge mats, then take a ferry to Sa Dec, see some bonsai and gardens and then cross the river by ferry to Long Xuyen market, and see the mark-ing of incense sticks.*  Övernattning i Chau Doc - Hotell Thanh Tra, 77 Thu Khoa Nghia. Hotellet kräver att få passen. Vi protesterade men det visar sig vara polisens sätt att kontrollera turisterna och var de befinner sig.

 5 OKT Torsdag (7)

*Visit the temple of Lady Chua Xu. Visit the Vietnam-Combodia border ánd see the scenery from the top of Sam mountain (30 min walk up). 2 hour boat trip to see the floating houses (fish feeding rafts) and visit a village of Cham minority group. We then stop to see a rice husking mill on the way to Can Tho.* Övernattning på Hotell Huy Hoang, 35 Ngo Duc Ke.

6 OKT Fredag (8)

*Can Tho to Phung Hirp. 1 hour boat trip to see the floating market, and then walk around the snake market. Then we return to Cai Rang to take 2 hour boat trip along the Mekong river to see the naturial surroudings the quiet villages with thatched cottages and fruit gardens. After crossing the Mekong river by ferry we will come back to Saigon.*

På resan tag jag i en levande orm (inte giftig) och provar snake wine som smakar som dåligt vin. Övernattning på Hotell Sinh Café för 8$ / dubbelrum med WC/dusch i korridoren.

 7 OKT Lördag (9)

Vi tar en ny tre dagars tur (endast med transport) till Dalat-Nah Tranh med Sinh för 25 $. Resan till Dalat (Lilla-Paris) är en resa genom en vacker landsbygd med stora risfält, bördiga tobaks-, te- och kaffeplantager och gröna bergssluttningar. Ett svalare klimat och en vacker natur med Skogar, Sjöar - the floating houses in La Ngh lake , och Vattenfall - Dambri waterfalls vid Bao Loc ca 20km från huvud vägen. Vi blev mycket blöta. Området lockade de franska kolonisatörerna till avkoppling. Än i dag ett populärt utflyktsmål för Saigonbona. Övernattning på Hotell Cam Do, 81 Phan Dinh Phung. Pris 10$ (även billigare rum för 8$).

 8 OKT Söndag (10)

Sightseeing i Da Lat. Valley of Love (8000d) , Lam Ty Pagoda, Bao Dai Summer Palace (10000d) & Vegetable garden. Alla inträden får vi skälva betala. Vi besöker den färgstarka marknaden med blommor och frukter från de lokala odlingarna. Dalat är endast värt besöket om man har gott om tid och att vädret är bra. Vi hade dock inte tur med vädret, för det var duggregn hela dagen. På kvällen äter vi på en bra restaurang. Alla kötträtter 15000d och alla övriga rätterna kostade 10000d. Menyn var den längsta som jag har sätt (200-300 rätter).

 9 OKT Måndag (11)

Vi lämnar Dalat på morgonen och reser genom vackra bergformationer, till kuststaden Nha Trang. Stannar också vid Ngoan Muc bergen & Poklong Garai Cham tornen vid staden Phan Rang (5000 dong). Övernattning på My A Hotell, 09 Nguyen Thien Thuat. (Bra hotell). Hotellet ville först ha 12$ per natt. Då stannar 7 Nätter blev priset endast 10$.

10 OKT Tisdag (12) TILL DEN 12 OKT Torsdag (14)

Tre lata dagar med sol och bad. Sex km lång sandstrand som är förmodligen de finaste i hela landet. Med klart turkosgönt vatten med ypperliga möjligheter för fiske snorkling och dykning. Det är bara en tidsfråga innan nya lyxhotell ser dagens ljus. Det första stora hotellet är redan under byggnad. Men än så länge är det lugnt och skönt. Utflykter till skärgården strax utanför är möjliga. Området har en stor fiskeflotta som kan ge sig ut under hela 250 dagar om året. Så vädret i området är oftast bra. Vi tar en massage för 5$ en av dagarna - Mycket skönt!

 Det finns många bra Restauranger med alla typer av mat från Seefood. - Äter (grillade) ostron en  kväll för första gången i mitt liv och det var mycket gott! Jag tycker om att prova lite nytt. till Vietnamesiska specialiteter. Pizza och spagetti osv. Så i NahTrang behöver man inte svälta. Några av dom var bl.a Vietnam 2 och Lac Canh. Vid stranden ligger många bra ställen.

På hotellet får Tommy en strömstöt från en bordslampa och skadar samtidigt handen. Hotellet ville först ha 2 $ för lampan, men vissa diskutioner slapp vi betala. Elsystemet i Vietnam är för bedrövligt!!  Det är nu dags att bli lite mer aktiva.

 13 OKT Fredag (15)

Båttur med snorkling. Pris 7$ ink mat (som jag inte tål). Vi åker med dykarna ut till Mun ön. Det är bra att se hur revet ser ut, så att man vet vad man betaler för. Blir lindrigt mat förgiftad.

 14 OKT Lördag (16)

Dykning vid Mun island med Blue Diving club. Fransmannen Jean Pierre Prina som är Open water scuba instruktor driver stället. Vi gör två dyk - 18.6m 38min & 11.8m 53 min vid Mun island. Pris 55$ ink mat. Tommy känner av magen och blir efteråt också matförgiftad. Revet var inte så bra (det var bättre igår) men det är inte så många som har dykt i Vietnam!!!

 15 OKT Söndag (17)

Sista dagen i Staden. Avkoppling med bl.a massage för 5$.

 16 OKT Måndag (18)

Buss (15$) till Hoi An som avgår 07.00 och framme 20.30. I många hundra år fram till slutet av förra århundradet var Hoi An en av Sydostasiens största och viktigaste hamnstäder, typ Malacka & Macao. Segelfartyg från Holland, Portugal, Kina och Japan använde hamnen. Sta­den är mycket välbevarad och en av de vackraste i hela Vietnam. Många av husen liknar ak­ter­partiet på en djonk. Tommy blir sjuk. Öroninflammation efter dykningen. Hotellet hjäl­per till med Läkare. Övernattning Hotell Thang Long, 136 Nguyen Thai Hoc. Pris 10$ (med av­stängd AC). På kvällen blir vi bjudna till Vietnamesiskt bröllop men vi avböjer pga sjukdom.

 17 OKT Tisdag (19)

Vi tar det lugnt pga Tommy. Jag går runt i Hoi An och besöker bl.a: Den japanska täckta bron och Salen för den kinesiske församlingen. Jag såg också Ba Le-källarn vars vatten man tillagar den riktiga Cao Lau. (Degiga nudlar som mixas med gammalt bröd, böngroddar och grönsaker. Rätten toppas med kött av gris och mixas med frasigt rispapper alldeles innan den äts). Kommer fram till att en dag är tillräckligt. Vi får stanna tre dagar pga återbesök.

 18 OKT Onsdag (20)

På förmiddagen går jag över till på andra sidan floden. Det är en slags fiskarby som jag går runt i. Senare på dagen jag tar med mig Tommy och går runt lite i staden. Vi besöker bl.a Tan Ky House där jag inte var inne dagen före. Jag köpte den del mynt (istället för inträde). Jag beställer ett par kortbyckor (5$) och en kimono av vietnamesiskt silke med bl.a en broderad drake (11$). På kvällen en liten båttur på floden.

19 OKT Torsdag (21)

Vi hyr en privat bil på hotellet för 4$. Bilen en stor Amerikanare får bara ta förare + 3 passa-gerare. Det får annars plats minst 5 man. Senare kommer det att visa sig att föraren för böta två miljoner dong (eller ca 185 dollar) om det är fler än 3 man!!

Marmorbergen (20.000d) Vi blir guidade av försäljande flickor som sedan ville sälja till oss. Jag bjuder 50.000d för ett marmor föremål. Efter 30 min gick de med på priset. När vi kom ned till butikerna så började de på 4$ (44.000d). Men man för väl betala lite för deras guidning.

Vi badade också i China Beach. Under kriget badort för lediga, blodbesudlade amerikanska soldater . Fin strand. Det kom en badvakt och påpekade att vi skulle hålla oss mellan flagg-orna. Vi hörde sedan att någon drunknade samma dag eller dagen efter. Det finns farliga strömmar så det gäller att se upp!

 20 OKT Fredag (22)

Resdag: Hoi An - Hué. Pris 4$ per person. Vi börjar med Marmorbergen men det har vi ju redan sätt, så vi tar oss en kopp kaffe (utan att fråga efter priset). Det kostar ca ½ $ och är rena rövar priset men vi får skylla oss själva. Därefter besöker Danang och Cham-museet som hyser den finaste samlingen i värden (20.000d). Stannar också vid Hai Van passet (496m) för fotografering. Vackra vyer. Tåget lär vara en upplevelse! Järnvägen är dragen genom många tunnlar och följer kusten för att undvika höjderna.

Hué var landets politiska huvudstad från 1802 till 1945. Hela tiden med Nguyen-dynastin. Staden är ett av Vietnams viktigaste centrum för kultur och utbildning. På eftermiddagen be-söker jag Forbidden Purple City och kommer in köksvägen utan att betala de 5$ som det an­nars kostar. Blev lite nervös om det skulle bli kontroll, så jag stannade bara en kort stund. Det är inte värt priset. Övernattning på Hotell Hung Vuong (02). De visar oss ett 16$ med TV och Kyl, men vi får det sedan för 10$ som vanligt (med avstängd  AC).

 21 OKT Lördag (23)

Cyklo 3h/5000d - Se lite på Stan. Vi äter restaurang Lac Thanh (som vi sedan besöker ett antal gånger.) som är ett av resecaféerna. Ägaren Lac är dövstum varför allting sköts med tecken-språk. Ägaren dotter och andra medhjälpare kan dock prata engelska. Här upplever vi också baksidan av turismen. De fattiga barnen rusar in i restaurangen och tar alla matresterna.

 22 OKT Söndag (24)

Tur till DMZ - Pris 11$. Från 54-75 utgjorde Ben Hai-floden gräns mellan Nord & Syd. Före 1975 var hela området fröbjudet område för alla civila människor (på båda sidor) men av detta sys det ingenting. Nu mera är området bebott. Vi får se de viktigaste platserna från kriget.

Man ser dock inte så mycket av själva kriget. Vi stannar vid The Rockpile och HCM-leden. Vid Khe Sanh Base söker man efter gamla granater med metall dekorer, ett mycket farligt arbete. Vi passerar den gamla gränsen över floden Ben Hai. där det finns ett minnesmonement. Vi fortsätter till Vinh Moc där de berömda tunnlarna finns. De 2.8 km långa tunnlarna och är en stark upplevelse då de tillhör verkliga livet och inte så turistiska som Cu Chi tunnlarna.

 23 OKT Måndag (25)

Flodtur på Perfume river. - Pris 4$. Thien Mu-pagoden vackert belägen på en kulle med utsikt över floden. 21 m högt torn som är något av symbolen för Hué. Här står också bilen (Austin) som buddhistmunken Thich Quang Doc körde till Saigon den dag 1963 då han i pro­test mot kriget hällde bensin över sig och tände på. Tittar också på Nguyen-dynastins pampiga gravar. Men det är sorgligt att se förfallet på dessa. Vi besökte två av den som uppfördes på 1840-talet. Minh Mang Tomb & Tu Duc Tomb. Dessa kostar 5$ st i entré. Slutligen besöker vi också Bowl Shrine (2$). Det regnar hela dagen så jag fick köpa regnkläder (ca 1 $). Hué är känt för sina dyra sevärdheter. På kvällen tar vi oss en Hulda beer (lokal ölsort)

24 OKT Tisdag (26)

Solförmörkelse på 86%. I Hué är den som störst klockan 11.06.  Men vi hade otur. Det är hel mulet och det regnar sedan förmiddagen till kvällen. (Den var total mellan HCMC och Nha Trang). I Thailand har man också en total solförmörkelse. Man får hoppas att de har bättre tur.

Vi kommer inte överens med Sigh om priset för 4 personer. De kräver att man är minst 5 el 8 beroende på vilket pris man får betala, så vi beslutar att ta tåget istället. Resten av dagen hyr vi cycklar för 5.000d per man. 

25 OKT Onsdag (27)

Vi tar tåget kl 12.43 till Hanoi. Pris 23$ för Soft-seat eller 230000 om man betalar i dong. Pri­set skiljer något beroende på vilken tid man åker. Tåget var något försenad. Maten ombord var bra, som förövrigt ingår i biljeten (om man bokar det samtidigt). Beräknad ank till Hanoi är omkring klockan sex på morgonen, efter nästan 18 timmars resa. När vi kommer fram till staden tar en motordri­ven cyklo, typ den som finns i Indien till Hotellet (3$ för fyra personer).

 26 OKT Torsdag (28)

Väl i Hanoi glömmer man snabbt det monotona dygnet på tåget. I Huvudstaden är balansen mellan gammalt och nytt under hyfsad kontroll. Även här plockar cyklo-förare, skoputsare och vykortsförsäljare m.fl om uppmärksamheten. Något gör det mycket behagligt att vandra i gränderna i de gamla kinesiska kvarteren eller runt Hoan Kiem-sjön. Det känns inte längre pinsamt att vietnameserna är så offentliga med sitt vardagsliv. Vi bor på Hotell QuocTuan, 2 Hang Buom, som ligger i gamla stan. Vi betalar det vanliga 10$ för rummet med Kylskåp & TV. Vi får dock inte någon AC.

 27 OKT Fredag (29)

Fyra dags tur till SAPA och Norra Vietnam som kostar endast 48$ med guide och hotell.

Det är 375km på dåliga vägar. Vi passerar Bai Bang, Sveriges största bistånd projekt genom tiderna. För närvarande kan landet köpa pappersmassan billigare från utlandet än vad det kos­tar att framställa massan inom landet. Ankomst på kvällen. Incheckning på Ett dåligt hotell: (Nha Nghi Ngan Hang Guest house) med trägolv och med en högtalare utanför rummet som tidigt på morgonen började spela musik & propaganda m.m. Sapa är en sk Hill-station från 1922 som är belägen på 1600m höjd i en vacker dal. Sapa är känt för sitt kalla klimat. Några av de välkända attraktionerna är Silver fallen & Bron av moln.

 28 OKT Lördag (30)

Traking dag 1. Vi besöker ett av bergsfolken. De svart klädda (H´Mong). Det är inte svårt att gå (nedför). Vi besöker ett av vattenfallen i omgivningarna. Vi fick smak för det lokala vinet Sapa-Wine som kostar ca 13.000d för en flaska och smakar som sherry. Jag ville ha ketchup till mina pommes-frites men de förstod inte vad jag ville ha. Tillsist fick jag tomatsoppa istäl­let, som jag trodde var tomatpuré och började att hälla detta över maten. Då stoppade Tommy mig och sa: -Det är soppa och inte ketchup. (Behövde dock inte betala för soppan). 

 29 OKT Söndag (31)

Traking dag 2. Vi besöker ytterligare ett av minoritetsfolken. Denna gång de röd klädda (Red Dao). Vandringen är något mera plan än igår (spår av kriget 79), men sista biten var mycket blöt. Detta folk tillåter inte fotografering inom byn. Tog dock bilder utanför själva byn.

 30 OKT Måndag (32)

Resa tillbaka till Hanoi. Vi ville besöka den Kinesiska gränsen som ligger bara någon kilome­ter bort från staden Lao Cai (29km fr Sapa), men det fick vi inte. Framme sent på kvällen. Det hotellrum vi skulle bo på var inte ledigt men vi fick ett annat för samma pris.

31 OKT Tisdag (33)

Fixa biljetterna på Thai. Mycket viktigt!! Vi bokar också en tur till Harlong bay på hotellet då det var för få anmälda på Queen café & Darling café.

 1 NOV Onsdag (34)

Det var meningen att vi skulle åka till Harlong bay men resan blev inställd pga för få deltagare. Hotellet lovar att resan blir av i morgon istället.- Vilodag.

 2 NOV Torsdag (35)

Tre dagars tur till Harlong Bay med Queens. Pris 36$ (38$). Ink alla måltider och övernattning på båten. Hytterna är mycket små och alldeles för korta. Två man för nästan ligga på varandra.

Vägarna till Harlong Bay är mycket dåliga och det är mycket trafik med motorcyklar m.m. som gör omkörningar mycket svåra. Man får även ta hänsyn till tågen som ibland delar broarna med vägtrafikanterna. På ett ställe hade antagligen hela vägbanken spolats bort. Det var bara provisoriets lagat. Det finns ingen bro över Rödafloden utan man får ta en kabelbåt över. Väd­ret är inte heller riktigt klart. Man ser inte riktigt hur vackert det är.

 3 NOV Fredag (36)

Värdet är bättre idag. Åker runt i den magnifika över den med sina över 3000 öar som flyter omkring i Tonkinbuktens klara vatten. P.g.a. bergartens beskaffenhet är dessa full av öar med tusentals grottor av olika storlekar. Vi besöker två av dessa. Vi hinner också med bad (istället för besöket i Nationalparken Cat Ba)

 4 NOV Lördag (37)

Resan avslutas och 5 timmars resa till Hanoi väntar oss. Framme på kvällen. I resan skulle det ingå en T-shirt men Queen ville inte ge oss en. De hänvisade till att vi hade bokat resan på vårt hotell för 36$ istället för 38$. Det blev nästan slagsmål. Det skulle också ingå en T-shirt på Sapaturen. Denna fick vi tillsist. Nej Queen åker vi inte med fler gånger!

Vi skulle få vårt rum tillbaka men, den gästen som skulle lämna rummet stannar en dag till. Hotellet tar oss till ett annat Hotell för en natt (Phong Lan ). Rummet är OK med kyl men WC/Dusch utanför (Privat). Gänget från resan samlades på Restaurang 22. Maten var OK.

 5 NOV Söndag (38)

Hanoi Maraton. Sista natten i Vietnam på vårt hotell. Vi tittar på Ho Chi Minhs mausoleum. Den var stängd för reparation 2 månader. Såg från gatan också HCM´s Hus. Enpelarpagoden hoppar vi över. På kvällen äter för andra gången på Mickey Fast Foods på 37 & 39 Hang Manh street. De har bra Piazza (35-40.000d) och Spagetti (från ca 25.000d).

 6 NOV Måndag (39)

Avresa till Thailand. Vi beställer två cylos för att åka till Vietnam arlins utrikeskontor för att där ifrån ta skyttelbussen till flygplatsen (5$). Vägen dit är den bästa i hela Vietnam (För alla utländska gäster ska tro att alla vägar är bra). Pass och Tull formaliteter är smidiga, om man har alla papper klara och i ordning. Man behöver inte visa upp att alla kameror o.dy är med.

=====================================================================

Avresa kl 13.20 från flygplatsen i Hanoi med TG 683 till Bangkok med ankomst kl 15.10. Vidare med inrikes flyget TG 248 klockan 18.35 till Surat Thani flygplats. Planet ankommer kl 19.50. Limousine service (50B) till hamnen i Surat Thani. Resan tar lång tid pga att det är Loi Krathong: Under the full moon, people float away onto waterways bananaleaf boats bearing a lighted  candle, burning incense a flower and small coin to float away the previous year´s sins.

Nightboat till Koh Samui som avgår 23.00 från Ban Don Pier och ankommer Na Thon ca 05.00 (80B). Sängplatserna är mycket smala och något för korta för oss nordbor.

7 NOV Tisdag (40) - Tar en transport (30B) till Lamai via bl.a Chaweng som ankommer 06.00. Vi sätter oss på en bar som fortfarande är öppen och tar oss en öl (Singha). Går runt lite för att se om vi kan hitta någon stans att bo. Tillsist pratar vi med en av Barflickorna som säger att bakom Butterfly bar (det finns 2st med samma namn) finns det möjlighet att få ett rum. Vi betalar 75B per man för eget rum. Här bor normalt flickorna från baren.

 8 NOV Onsdag (41) - Det finns många restauranger med svensk mat. Bl.a Mouse Trap Bar som drivs av en Thai/Svensk. Vi upptäcker att vi har kommit mitt uppe i regnsäsongen som på KS är under Nov med över 400mm regn. I övriga delar av Thailand har kulmen redan varit.

Under tiden i KS får vi bara fyra dagar med sol och bad. Övriga dagar mulet eller regn.

 9 NOV Torsdag (42) - Någon har varit inne på rummen och stulit 23 Dollar av mig och en walkman från Tommy. Vi beslutar att byta Hotell. Det är troligt att medan vi tar oss ett par öl, passar någon på att gå igenom våra saker på rummet. Flickorna ser ju oss i baren och det blir mer eller mindre fritt fram för dem. Min kamera och walkman var dock kvar på rummet.

 10 NOV Fredag (43) - Byter till Lamai Central House. Rummen kostar 100/150 för ett DR.

Vi besöker Janne på Viking bar utanför Mae Nam. Transporten kostar 20+20B dit, men hem blir det dyrare pga de slutar att köra sina bilar på kvällen (100B).

 11 NOV Lördag (44) till 14 NOV Tisdag (47) - Vi gör  inte så mycket. Barerna har öppet hela natten och därför finns det nästan inget öppet före klockan tolv på dagen.

 15 NOV Onsdag (48) - Jag bestämmer mig för att åka till Na Thon redan dagen innan min båt till fastlandet skall gå. Träffar Janne igen. Tommy, Janne och jag äter på Mouse Trap med Danne som ägaren till Baren. Det är ett mycket dåligt väder (det regnar hela dan´) men vid 15 tiden blir ett något bättre så att jag kan försöka få tag i en bil till NT. Denna tar den andra vä­gen söder ut istället för den längre norra (20B). Bor på ett budget guest house för runt 150B.

 16 NOV Torsdag (49) - Bussen till Färjan och vidare till Hat Yai avgår tidigt på morgonen från hamnen (ca 300B). Färjan tar ca 1h 15min över. Bussen kommer fram till HY runt 15.30 tiden. Bor på ett verkligt budget ställe (Weng Aun Hotell) för 120B med checkut kl 18.00 dag-en efter. Priserna här är mycket lägre här än på KS. Går runt på Huvudgatorna Niphat Uthit (1-3) nära järnvägsstationen. Tar en massage för 100B för en timme.

 17 NOV Fredag (50) - Äter gott på en Sushibar för 125B med en Singha. Tar Limousine ser­vice till flygplatsen (40B). Planet avgår planenligt klockan 22.10 (TG 248). Pass formaliteter sker redan i HY vilket är skönt med tanke på att jag bara har 90min för flygplansbytet i BKK. När planet har landat 23.35 får jag VIP service. De tar mig bakvägen till den Internationella delen av flygplatsen. De talar om för mig att mitt plan är försenat. 

 18 NOV Lördag (51) - Mitt plan (TG 950) som skulle gå kl 01.05 avgår istället runt 08.00.

Vi blir körda till Rama Gardens (Thai-Första Klass Hotell) mellan flygplatsen och Bangkok. Man bjöd också på två mål mat. Efter några timmas sömn var det dags att åka tillbaka till flygplat­sen. Passen fick vi lämna ifrån oss och dessa fick vi nu tillbaka. Detta görs därför att vi re­dan har stämplar i passen. Problemet nu är mitt flyg till Jönköping. På Lördagar är det bara två flygningar till Axamo. Framme i Kastrup får jag en matbiljet på 100DKR och efter en förfrå­gan av mig får jag också en övernattningskabin. Kommer med planet i Euro-class. Träffar en man som har varit på flygplatsen sedan i Fredags. Det har varit en svår storm och nästan alla plan har varit inställda under en tid. Tar taxi hem för 190 kronor och var hemma strax innan midnatt. Det är vinter och jag har bara TRE T-shirt på mig. 

* SLUT PÅ RESAN *


--------------------------------------------------------------------------------
Taxi
från flygplatsen till Hotellet i HCMC (Saigon)              Pris 3½ $
Vi tar en en dagas tur till
Cao Dai Temple och Cu Chi Tunnels.   Pris  4 $ + 2$
Vi tar en tre dagas tur till
Mekong deltat (2 nätter på Hotell). Pris 25 $
Cyklo tur
på egen hand.                                          Pris  4 $ + 1$
Vi tar en tre dagas till
Dalat-Nah Trang utan guide & hotell.    Pris 25 $ + 5$
Tur med båt utanför NT -
Dykning (1dag) + Snorkling (1dag)       Pris 62 $
Buss från
Nah Trang till Hoi An.                                 Pris 15 $
Privat bil till
Marmorbergen - Chaina B och Stad & Flodtur       Pris 4½ $ + 3$
Minibuss från
Hoi An (via Danang) till Hué.                      Pris  4 $ + 2$
En Dagas tur till
DMZ                                            Pris 11 $
En Dagas Flodtur på
Perfume river.                               Pris  4 $ + 12$
Vi tar tåget till
Hanoi med Soft-seat ink cykos.                 Pris 23 $
Fyra dags tur till
SAPA och Norra Vietnam guide och hotell.      Pris 48 $
Tre dagars tur till
Harlong Bay - Mat & övernattning på båten    Pris 36 $
Skyttelbussen
till flygplatsen ink cyklo.                        Pris  6 $
SUMMA UTFLYKTER ink Entré 300$  =  2143 Kr (per dag 7:89 - 56:39)
 
SAIGON - Hotell Huy Hoang, 18 Bui Vien st, 1st Dist              4 Nätter  20 $
SAIGON - Hotell Sinh, Pham Ngu Lao st                            1 Natt     4 $
CHAU DOC - Hotell Thanh Tra, 77 Thu Khoa Nghia                   1 Natt   (ink)
CAN THO -  Hotell Huy Hoang, 35 Ngo Duc Ke                       1 Natt   (ink)
DA LAT - Hotell Cam Do, 81 Phan Dinh Phung.                      2 Nätter  10 $
NAH TRANG - Hotell My A, 9 Nguyen Thien Thuat (Bra)              7 Nätter  35 $
HOI AN - Hotell Thang Long, 136 Nguyen Thai                      4 Nätter  20 $
HUÉ -  Hotell Hung Vuong (02)                                    5 Nätter  25 $
TÅG Resa (Natt-tåg utan sängplats)                               1 Natt   (ink)
HANOI - Hotell QuocTuan, 2 Hang Buom                             5 Nätter  25 $
HANOI - Hotell Phong Lan, 7 Dong Thai                            1 Natt     5 $
SAPA - Guest house Nha Nghi Ngan Hang                            3 Nätter (ink)
HARLONG BAY - Hytt på båt                                        2 Nätter (ink)
SUMMA 37 NÄTTER till en kostnad av 144 $ = 1029 Kr (per dag 3:79 - 27:08)
 
STÖRRE UTGIFTER .
Rep och nya glasögon     25  $             Massage                10 $
Div Kläder               19  $             Kort, Porto & Foto     10 $
Övrigt Inköp             11  $             Flygplats skatt        7  $
 
SUMMA STÖRRE UTGIFTER till en kostnad av 82 $ = 586 Kr (per dag 2:16 - 15:42)
 
Övrigt: MATKOSTNADER  m.m. kostnad av 180$ = 1286 Kr (per dag 4:74 - 33:84)
 
TOTAL KOSTNAD I VIETNAM 706 $ = 5043 Kr (per dag 18:57 - 132:71)
 
Flygbiljet      ---    9175 SEK   =  9175 SEK  (3mån + 2 Inrikes + Anslutning)
Sidokostnad     ---    1534 SEK   =  1535 SEK  (Försäkring + Vaccin + Visum + mm)
---------------------------------------------------------------------------------
VIETNAM        706 $    ---       =  5045 SEK  (62 % av Kostnaden på 8130 kr)
THAILAND       323 $    125 SEK   =  2433 SEK  (23 $ stulna) ca 189 kr per dag.
SVERIGE        ---      651 SEK   =   651 SEK  (Taxi + Taxfri + Fotolab)
=================================================================================
SUMMA         1029 $   11485 SEK   = 18840 SEK  (per dag 159 Kr / Total 369 Kr)