.

Resa till: Thailand, Laos, Malaysia, Hong Kong och Macao 1996

. Tillbaka <UPP>Word-DokTillbaka <UPP>

ASIEN RESAN: 49 dagar 6 Okt. - 23 Nov. 1996. < 970715>
Thailand, Laos, Malaysia, Hong Kong och Macao.

Hittills har resan kostat 9.700 kronor: Flygbiljetter 8.756 + Försäkring (4 dagar) 260 + Vivotif (inkl läkare) 250 + Film för kameran 245 samt Apotek ca 189 kronor. Jag tar med mig 9.300 kr + 31 USD från en tidigare resa. För säkerhets skull tar jag även med ett VISA kort.

[1] Söndag 6 Okt.
Avresa 13.10 från Jönköping med bil till Landvetter. På vägen passar vi på att stanna vid en godis fabrik, där jag köper godis för 11 kr. Vi är i god tid till flygplatsen. Våra chaufförer får 200 kr för bensin och bjuder sedan på lite fika. Under tiden blir det tid för valuta växling på Forex. Efter incheckningen blir det dags för taxfributiken (Whisky 78 kr + 2 burkar Öl 19 kr). Det kan vara gott att ha något att dricka när vi landar på kvällen vid 18-tiden.
Avresa med AF 2201 klockan 16.10 för den drygt 2 timmar långa flygningen till Paris (CDG). Vi landar klockan 18.15. När vi går ut från planet, tappar jag mina burkarna som går läck. Det är bara att slänga dom. Vi får ta bussen till en annan terminal. Man kan i och för sig gå mellan de olika terminalerna, men det är ändå bäst att ta bussen. Redan klockan 19.20 avgår AF 172 till Bangkok. Planet landar nästa dag klockan 07.30 Svensktid efter 12 tim 10 min flygning.

[2] Måndag 7 Okt.
Planet landar vid 12.30, tiden vilket är en ganska bra tid. Vi blir genast erbjudna att åka in till Bangkok för 250 B inkl vägtull för expressvägen. Tommys vän Mats skulle ev vara på Crown hotell (503 Sukhumvit Rd, Soi 29). När vi kommer fram vill inte chauffören ge tillbaka på 300B. Får dock betala 20B för vägavgiften. Mats finns dock inte kvar på hotellet, men vi beslutar oss ändå för att stanna en natt. Hotellet har egen simbassäng och vi passar på att bada innan solen hinner gå ned. Hotellet är dock ganska dyrt (450 B för DR) och det finns bad och WC på rummet. På kvällen ärter vi mycket billigt. Maten går på 30B och drickan endast 5B. Därefter går vi gatan ner mot Soi 1. Passar på att köpa ett par kortbyxor (120B). När vi kommer fram till järnvägen (Soi 1) var alla barerna rivna. På vägen hem blir det ett kort stopp vid Nana. På kvällen blir det en krog runda på Soi Cowboy. 3 st Öl kostar 210B (mycket dyrt).

[3] Tisdag 8 Okt.
Vi bestämmer oss för att inte vänta mer, utan åka vidare till Khao San road. Här finns många guest house och ett flertal resebyråer. Vi stannar en taxi, och denne vill har 200B för resan. Efter en kort diskussion accepterar vi priset. Tar in på Lek Guest House (140B DR). Går sedan till en resebyrå (NS-Travel) för att beställa visum till Laos. Priset är 1400B och tar 4 arbetsdagar att ordna. Det är ingen idé att stanna i Bangkok under denna tid, utan det är bättre att åka någon stans för att sola och bada. Det blir Koh Samet där Tommy var förra året. Resan dit kostar 300B t.o.r. Beställer samtidigt tågbiljetter till Nong Khai (488B) med Nedre slepper. Det blir 2188B för alla resorna! Mycket pengar för en dag.

[4] Onsdag 9 Okt.
Efter en tidig frukost åker vi med minibussen som avgår klockan 08.30. Det blir först en liten rundtur i Bangkok för att ta upp ytterligare passagerare. Kommer fram till hamnen i god tid, klockan 13.20. Tommy säger att det gäller att ta rätt båt. Vid två tiden avgår båten mot Kho Samet. Först stannar man vid den norra piren (Na Dran), för sedan gå vidare till Ao Vong Duen. Ao betyder förövrigt Bukt (eller vik) på Thailändska. vid det första stoppet tänkte jag att det var bäst att se efter om mitt bagage verkligen stannar kvar på båten. Mycket riktigt såg jag mina ryggsäckar iland och fick säga till en passagerare att ge mig mina tillhörigheter. Båtturen över tar ca 1 timme och vi kom fram vid 3-tiden.
Området här är National park och man måste betala 50B i entré. Tommy hade rätt att det var mycket bättre här. Längs bukten finns ca 5 anläggningar av olika slag. Bungalowen på Seahorse kostar 200B DR per natt och vi stannar 5 Nätter. Redan vid 17-tiden passar vi på att sola lite. Mellan 18 och 20 kommer det ett kraftigt åskväder som gör att det är ingen idé att försöka gå ner till restaurangerna. På kvällen blir det mat och en Singha som ölen heter här nere.

[5] Torsdag 10 Okt.
I dag bestämmer jag mig för att besöka några av de andra stränderna. De ligger alla mycket nära varandra. Till Ao Cho Pier / Trantawan är det bara två minuter och sedan till Ao Pudsa kanske ytterligare fem. När man kommer från Sverige och inte har någon solbränna tidigare gäller det att vara försiktig. Det blir bara 30 minuter i solen. Strömmen på ön är avstängd mellan 10 och 17. Det är för att det inte finns ström från fastlandet, utan man använder diselaggregat. Var man ärter beror bl.a. om det är någon bra film som man kan titta på. Under tiden kan man äta eller tar sig ett par öl. Åskväder på kvällen igen, vid 21-tiden. Gör en första koll på budgeten. Har 8.670B mot det budgeterade 10.000B men det är ingen fara.

[6] Fredag 11 Okt.
Mina nya byxor fäller mycket. Det är bäst att försöka tvätta ut dom för få bort överskottsfärgen. Men detta lyckas bara till en del. Köper också en tändare för myggspiral och några vykort. Det finns mycket mygg på ön. På dagen finns de huvudsak i skuggan man på natten börjar invasionen. Man behöver verkligen det en myggspiral för att inte bli helt uppäten. Vi hyr var sin solstol för 20B och solar försiktigt. Efter en stund tar jag på mig en T-shirt för att skydda mig mot solen. Denna har jag på mig även på mig under badandet. På kvällen kommer det del regn (20 min), men själva åskvädret drar utanför. Nu måste man ta på sig långbyxor för att klara sig mot alla myggen. Vanligtvis äter vi på Seahorse som har mycket god och billig mat.

[7] Lördag 12 Okt.
I dag blir det en ötur. Den väg som finns på ön behöver man 4WD för att klara sig. Det finns en del Songthaew (Två raders pickup) som man kan använda om man vill. Första stopp blir Ao Phrao. Här kan man ta ett PADI hos Hat Sawahn Divers. Enligt David Konings är det Koh Samed ända dykcenter. Vidare till Na Dran. Innan stan är det en check point. Det märks att det är huvudstaden. Här är det mycket gott om övernattnings möjligheter och restauranger. Går vidare mot Samet village. Tar en Singha för 30B. Sedan är det en timmars gångväg tillbaka. Solar en liten stund för sedan posta mina vykort.

[8] Söndag 13 Okt.
Hyr en solstol (20B) och tar mig en massage för 100B. De skulle hålla på i en timme, men Tommy som tog tiden sa att det bara var 35 minuter. Å andra sidan var de två stycken som arbetade. Vi betalar hotellet redan idag (500B pp). Tidigt i morgon åter vi vidare till Bangkok.

[9] Måndag 14 Okt.
Vi stiger upp tidigt (06.45) för att ta båten tillbaka till fastlandet. Men först ska vi äta lite frukost. Båten som skulle gå 08.30 blev först 30 min försenad. Sedan blir det ett teknisk fel på den. Vi får alltså byta till en annan båt. Klockan hinner bli 10.00 innan avresan med minibussen sker. Som vanligt här i Asien följer ibland familjemedlemmar med på dessa transporter. Det blev således ett kort stopp i Rayong för att släppa av familjemedlemmarna.
Efter 4 timmers färd var bussen tillbaka på Khao San road igen. Vi hämtar våra pass och tågbiljetter. Tåget ska inte avgå förrän klockan 20.30, så att det är lång tid att fördriva tiden med. Två bra filmer hinner vi med. Under tiden kan man äta (Indisk mat). Taxi till Hualamphong (järnvägsstation) vid 19.00-tiden, som kostar 100B (ca 50B enligt taxametern). Trafiken är liten, så resan tar endast 10 till 15 minuter, att komma fram. Tåget blir en timme försenad, men detta gör inte så mycket eftersom vi kommer fram tidigt på morgonen till Nong Khai.

[10] Tisdag 15 Okt.
Nong Khai ligger 624 km norr om Bangkok och det tar 11 timmar med tåg. Vi har var sin slepper på tåget, men det slamrar mycket och det stör nattsömnen en del. Som vanligt blir man överfallna av Tuk Tuk chaufförer när kommer av tåget. Från stationen till Mats nya hus kostar 60B pp. Det visar sig att han inte var där, utan är antagligen på landet. Retur till Nong Khai
busstation kostar 40B pp. Busen är just på väg ut när våran chaufför rusar ut för att stoppa bussen. Tommy visar adressen för personalen, för att vi ska komma till rätt hållplats. Första stad vi kommer till är Phon Phisai (46 km). Sedan färdas vi ytterligare ca 20 km mot Pak Khad på väg 212. Bussen missar avfartsvägen med en hållplats. När vi stiger av bussen kommer det en tjej springande. Hon bjuder på vatten och förklarar att hennes släkting kan köra oss. Men vi tar en Tuk Tuk istället till byn Non Photon istället för 50B pp. Vägen till byn ligger vid en bensinmack (Cosmo) och nära vägmarkering 20-66.

[11] Onsdag 16 Okt.
Går upp tidigt vid 09.00. Tommy och alla dom andra är redan uppe. Mats berättar att containern kommer morgon. Tommy fixar pumpen, så att poolen kan tömmas på vatten. Vattnet är skitigt så att det är hög tid att byta. Någon har också släppt in tre Malar och det gör inte saken bättre. Till middagen bjuder jag på Dillkött. Mats ville också ha min konserv öppnare (Svensk kvalitet). På kvällen åker vi in till Pak Khard för att äta. Maten (20B) och dricka (7B) är mycket billig. Köper 16 bananer för 5B, det billigaste jag har sett.

[12] Torsdag 17 Okt.
Mats container skulle komma vid 09.00 tiden dök inte upp. Klockan 10.30 ringer han och hör sig för efter var bilen är. Först vid 12.00 kommer lastbilen fram. Sedan tar det fyra timmar att lossa. Thailändare tycker inte om att köra på småvägar efter mörkrets inbrott. Under dagen dricker jag 3 stycken drickor (7B st). På kvällen dricker vi Mekong, Cola och Lippo. Lippo för övrigt, använder lastbilschaufförer för att kunna hålla sig vakna på vägarna. Den inne håller koffein motsvarande 48 koppar kaffe.

[13] Fredag 18 Okt.
Vi flyttar och stuvar om sakerna i garaget. Mats c/o försöker sedan att montera frysen (3m x 3m). Detta visar sig vara svårare än vad vi först trodde. Monteringen blir inte klar idag. På kvällen åker vi in till Pak Khad igen för att äta lite mat. Mat och tilltugg går på 25B. Stora sedlar är ett bekymmer i våran by. Till och med att växla en 100B sedel kan vara svårt. Köper därför en dricka (burk) för att kunna växla en stor 1000B sedel.

[14] Lördag 19 Okt.
Under dagen far vi till Phon Phisai. Eftermiddagen tillbringar jag med att rensa poolen och fånga Malar. Mats säger att det är mycket dyrt i Laos, minst 2000B per dag och det finns ingenting att se. Butikerna stänger redan tidigt på eftermiddagen. Vientiane liknar mest våran by. Det är frågan hur länge vi kommer att stanna. Jag tycker minst 3 dagar. Problemet är att Tommy har ont om pengar. Vi får först se vad allt kostar först innan vi bestämmer oss.

[15] Söndag 20 Okt.
Fick vatten i klockan som sten dog. Det är inte så konstigt när man öser ut det sista vattnet ur poolen manuellt. Nytt försök med Kylrummet. Nu hittar vi både golv och tak så det blir att börja om från början. Min tur att handla Mekong med tillbehör för ca 100B.

[16] Måndag 21 Okt.
I dag ska vi åka till Laos. Tar med mig 2700B och 150U$ på resan, de resterande pengarna deponerar jag hos Mats. Mats kör ner oss till vägen vid 8-tiden på morgonen. Bussen till Nong Khai (20B) och sedan en Tuk Tuk (20B pp) fram till gränsstationen. Efter passformaliteter
sitter vi oss ner för att vänta på en vit minibuss (10B). Denna pendlar mellan gränserna. Då kommer det fram en gränsvakt som vill ha 200B. Vi fattar att dessa pengar går direkt i hans egen ficka. Vi förklarar att han inte får några, så han lunkar vidare. Man får ibland betala gränsavgift i Laos på grund av övertid (600 Kip eller 20B). Passar samtidigt på att växla 5U$ (4600K). Tuk Tuk till Vientiane för 50B pp är ett bra pris. Man ska veta att det är 20 km dit.
.
VIENTIANE: är att likna med ett mindre samhälle i Thailand. Staden består nästan bara av lågbebyggelse. Gamla ryska ambassaden är det ända höghuset vi såg. Ett par gator bakom Marknaden börjar vad jag menar med landsbygd. Det samma gäller bakom Phathatluang.
.
Vi åker till Lani Guest House, men när de nämner priset 35U$ per natt tycker vi att det är för dyrt. Jag säger att i boken står det 8U$. Direktören för klarar att priserna har gått upp kraftigt de senaste åren. Han erbjuder ett rum på Lani Guest House II (268 Satlom Rd) för 20U$ DR. Första natten: Rum med WC & Dusch i korridoren, delad med två. Andra natten: Rum med WC & Dusch på rummet för samma pris. Vi accepterar och direktören kör oss dit.
Besöker sedan Morning Market (Talaat Sao) som är öppet 6-18. Här finns det mängder av olika varor. Sedan 1987 har marknaden haft en explosionsartad utveckling. Här köper jag 3 st Vykort (750K), och passar på att äta lite mat. Maten och Beer Lao (2600K) och det är inte så farligt. Ölen smaker för övrigt mycket bra. Det är Checkerna som har lärt upp Laoterna att brygga ölen. Turen går vidare till Trumf bågen (200K) som är en mindre kopia av den i Paris. Avenyn Thanon Lan Xang, leder ner mot President palatset. Där försöker vi att fotografera från en öppen sidodörr i muren, men det får man inte. Går vidare på Satthathirat för att kom-ma fram till The Scandinaveian Bakery (74/1 Pangkham Rd). Denna drivs av svensken Sune Wissmar och är en riktig pärla. Här kan man få nybryggt svenskt kaffe och wienerbröd bakade på äkta svenskt smör för 1700K. Man kan också köpa WASA knäckebröd.
På våran rundtur besöker vi också två tempel och Mekongfloden. Wat Pha Kaew från 1565 som är åter uppbyggt mellan 1936 och 1942 i Bangkok stil. Ett annat tempel (200K) har konstsamlingar. På baksidan av Morning Market ligger det Khua Din Market och genast är man ute på landet.
Alla affärer stänger tidigt. Redan på sen eftermiddag har de flesta butiker stängt. Gatorna saknar i det närmaste gatubelysning. Den stora avenyn har dock belysning. På grund av mörker och alla fallgropar vill man inte gå för långt. Nära hotellet ligger det en glassbar (Wall's). Kvällsmat med Stekta makaroner med beef och en Öl kostar 2800K. Våra farhågor att det skulle vara svin dyrt kommer av sig en smula. OK det är dyrare än Thailand men inte så farligt.

[17] Tisdag 22 Okt.
Frukost på The bakery, Kaffe och 2 bröd med sylt kostar 1950K. Vi besöker Pha That Luang som är ett av de mest kända sevärdheterna i staden Detta tempel har blivet något av national symbol för landet. Det började byggas 1566 och Stupan är 45m hög. Tuk Tuken hit kostade 750K pp. Vi går den ganska korta sträckan (2½ km) tillbaka till centrum. På kvällen äter vi på Wall´s, igen, som har bra mat. Det blir i kväll Beefsteak, Öl och Glass för 4500K.

[18] Onsdag 23 Okt.
Vi beslutar oss för att två nätter är tillräckligt. Frukost på The bakery. Sedan till Morning market för att göra lite inköp. Hittar träfigurerna (Musse & Minni på motorcykel) som vi såg i Saigon (2000K). Köper också en T-shirt med motiv från Pha That Luang (2000K). Vi tar en Tuk Tuk till gränsen, men denna gång blir ingen gränsavift. Här köper jag 3 burkar Beer Lao för mina sista pengar. Minibuss och Tuk Tuk till NK centrum. Tommy visar vägen till Meeting Place (1117 Soi Chuen Jitt). Här tar vi oss en stor kopp kaffe och pratar lite. Tar senare Lokalbussen till vägen till våran by. Slutligen en Tuk Tuk till Non Photon. Övernattning hos Mats.

[19] Torsdag 24 Okt.
Följer med Mats till Phon Phisai för att ta bussen (16B) till NK. Går till Meeting Place för att kunna ställa av mitt bagage. Tar en kopp kaffe innan det blir dags för en walk-about genom staden. Äter på gatan för billig penning. Man får peka på vad man tror är gott. 23B inkl dricka är billigt. Kommer efter en lång vandring fram till stationen. Beställer min tågbiljetter tillbaka till Bangkok. Det fans inga sleeper kvar, utan det blir att sitta uppe hela natten. Efter den långa promenaden är det skönt att ta en Tuk Tuk tillbaka till centrum. Betalar endast 20B. Hela tiden har jag trott att priset är per bil, men det är istället per person. Äter lite mat igen och tar sedan en glass på Wall´s. Besöker också marknaderna vid floden, innan jag reser tillbaka till stationen. Tåget avgår sju på kvällen med ankomst sex på morgonen i huvudstaden. Just innan tåget avgår kommer det en hop med Indier in i kupén. Man ser på thaiarna att de inte gillar detta. De saknar också biljetter för andra klass. När de tillsist blir avhysta och det blir jubel på tåget.

[20] Fredag 25 Okt.
Ankomst Bangkok tidigt på morgonen. Det är ingen brådska. Hinner knappt av tåget förrän det kommer en taxi chaufför och erbjuder sina tjänster. Han vill ha 150B till KS. Jag förklara att det kan högst kosta 50B (eftersom det var vad taxametern visade förra gången). Betalar 60B och det far man väl acceptera. Beställer en biljett till Penang. Den 24 timmar långa resan kostar 550B. Letar upp ett billigt guest house för att hyra ett rum mellan 8 am till 5 pm. Det blir 160 Guest House (Marco Polo) för 80B (ER). Just när jag på väg till mitt rum kommer det poliser springande upp för trapporna. Väl inne i rummet hör man att de bankar på en dörr. Efter en stund kommer man även fram till min dörr. De knackar på tre gånger och får visa passet två av gångerna. Vilar några timmar innan det blir dags för mat (Sötsur beef & Thai curry kyckling). Under tiden kan man se på någon bra film. Avresa klockan 6 på kvällen med en bra buss. Men det är ingen lyxbuss men den duger. Hör sedan på bussen att man grep en Korean på GH.

[21] Lördag 26 Okt.
Kommer fram till Surat Thani (644km) vid sex tiden på morgonen. Vi får alltså byta buss här. Efter en snabb frukost är det sedan dags för våran grupp att kliva in i minibussen vid sju tiden. Chauffören gör ett mat och rök stopp vid nio tiden. Klockan är tolv innan man kommer fram till Hat Yai (933km). Efter ytterligare en timmas väntan, är det dags för minibuss nummer två. Kommer fram till gränsen vid två tiden och passar på att flyttar fram klockan en timme. Det är en lång sträcka ingenmansland mellan Sadao och Changloon. Efter passformaliteter och gräns avgift på 10B sitter vi oss ner i bussen för att åka vidare.
Växlar 80U$ (200M$) av en medpassagerare. Efter en del stopp för mat o.dy. kommer vi fram till Butterswoth. Båten till Penang (Pulau Pinang) tar en kvart. Bussen kommer fram kvart över sju på kvällen. Chauffören stannar utanför Swiss hotell, men detta var fullbokat. Efter en kort promenad kommer jag fram till ett annat hotell. Lum Thean Hotell (Lebuh Chuia Rd) är ett billigt Kines hotell. Betalar 16:10 M$ (ER) per natt. Enkel standard, med WC och Dusch på ett annat plan. Inget varmvatten i duscharna.

[22] Söndag 27 Okt.
Börjar alltid dagen med frukost på Sweendsen (4:75 M$). Går sedan ut på upptäcks färd i de centrala delarna av Georgetown. I staden dominerar det kinesiska inflytandet, men även indierna har lämnat tydliga spår. Här finns således många kulturer, så det är gott om tempel och moskéer. Fick också en Indier på halsen. Han ville visa var de olika templen fanns.
Sedan berättade sin snyft historia. När man har Lonely Planet så behöver man inte en guide. Betalade ca 4M$ bara för att bli av med honom. Här finns all värdens kök representerade, så man behöver in svälta. Däremot är inte vädret det bästa. Man vet inte när det ska börja regna. Det kommer skurar hela tiden.

[23] Måndag 28 Okt.
Utflykter i omgivningarna. Ön är mycket vacker med frodig grönska. Börjar med Kek Lok Si Templet, som ligger på toppen av Ayer Hitam. Det är det största tempel området i hela Malaysia som börjades byggas på 1890-talet. Först 20 år senare stod det färdigt. Entrén kostar två M$. Inte långt därifrån, mitt på ön reser sig Penang Hill. Dit man sig med linbanan (Järn-
vägen) som erbjuder en fantastisk utsikt över ön och fastlandet. På kvällen blir det ett besöker jag KFC. Efter tre veckor är det extra gott med europeisk mat.

[24] Tisdag 29 Okt.
Dagens utflykt är ett besök på Snake tempel som ligger söder om Georgetown på vägen mot flygplatsen. När man kommer in slänger man ormar omkring huvud och händer. Sedan kommer kameran snabbt fram. 10 M$ kostar det roliga. Äter på kvällen Bento som är Japansk matbox med många små rätter serverat med ris (5 M$). Bästa vädret hittills på ön men beställer ändå biljetten till Langkawi (35 M$).

[25] Onsdag 30 Okt.
Avresa redan klockan 08.00 med speedbåt till Langkawi. Överfärden var som en resa på Liseberg. Som tur var hade jag inte ätit frukost. Det kom ändå upp. Överfaten tar endast två timmar och redan klockan 10.00 är vi framme.

LANGKAWI: ön längst upp i nordväst är egentligen en ögrupp bestående av 99 öar. Huvud ön ligger 30 km väster om fastlandet. En gång i tiden var ön hemvist för pirater men idag en lugn semester ö. Blir genast upplockad av ett Guest House Iska Inn (47 Taman Sri Pelangi). Ett rum för fyra personer kostar 15 M$ inkl frukost. Det ligger nära Nagoya Hotell. Hela ön är en ända stor Taxfrizon och ölen kostar därför endast 1½ M$. Ön saknar i det närmaste kollektiv trafik vilket är ett bekymmer. För att ta sig fram måste man antingen åka taxi eller hyra egen bil. En gång i veckan är det nattmarknad i Kuha. Den är inte så stor man intressant ändå. Äter bl.a. Sate och del andra okända läckerheter. Köper också ett band med lokal musik.

[26] Torsdag 31 Okt.
Guest Houset gör en ötur med deras minibuss (10 M$). Vi tar den östra vägen förbi Kisap. Första stopp blir ett mangrove träsk där man har byggt en restaurang. Det är en lång brygga med tak så att man ska kunna ta sig fram på ett smidigt sätt. Priserna här är alldeles för höga för oss budget resenärer. Vidare till Durian Waterfalls. Det är en ganska så besvärlig stig fram till vattenfallen. Passar på att bada. Vattnet är överraskande varmt. Däremot är det mycket besvärligt att ta sig i och ur. Klipphällen är väldig hal. Anslutnings vis åker vi till Tg Ruh Beach som är en badstrand. Dessvärre är att djuren hade gjort sina behov här. Närmast havet var det dock bättre. Dagen var ganska solig. Våran chaufför tar den centrala vägen tillbaka till Kuha. På kvällen gör tjejerna spagetti och det blir lite över till mig.

[27] Fredag 1 Nov.
Stannar i Kuah som är huvudstaden på ön. Namnet betyder Gravy på Malay. En gammal sägen berättar om två jättar som hade en batalj här och de tappade en stor kruka med curry på den-na plats. Vädret är som vanligt. Man vet aldrig när regnet ska börja. Jag köper en nyckelring av tenn (5:50) och en T-shirt med motiv från Langkawi (5:-). Köper med mig liten flaska vin med mig till Hotellet. I natt delar jag rum med ett par Engelsmän.

[28] Lördag 2 Nov.
Det är några tyskar som vill åka till sandstrand för att hyra en bungalow. Får följa med (gratis)
till Pantai Kok. Det är mulet men man ser att solen gör sitt bästa för att bryta igenom. Solen tar mycket ändå, nästan för mycket. Vid tre tiden börjar jag lifta tillbaka, och behöver inte stå särskit länge innan jag får napp. Kommer bara halvvägs. Efter en stund får jag lift hela vägen tillbaka till Kuha. På kvällen äter jag på Domino restaurang (10 Pandak Mayah 6). Bratwurst unt katoffelsalat, cappuccino och Anchor beer (18 M$). Någon gång måste man äta lite bättre.

[29] Söndag 3 Nov.
Shopping tur idag. Köper en klocka som visar två tider för (48 M$), Bra taxfri Whisky 75cl kostar (19 M$) och slutligen 2st CD skivor (20 M$). Växlar tillbaka 70 M$ och får (*10) mot Baht eller 700B. Betalar hotellet för 5 Nätter och mina 5 Öl. Enda dagen utan nederbörd.

[30] Måndag 4 Nov:
Åker på morgonen från Iska med deras minibuss (2 M$). Båten var fullbokad och alla mina pengar slut. Kommer med 15.30 båten (18 M$) . Ställer av mitt bagage vid terminalen. Går sedan till centrum för att på nytt växla lite (5) dollar för att kunna äta lite. När jag äter middag kommer gästerna från Iska. Just är det dags att gå till båten börjar det regna. Efter en stund kommer det en buss som stannar och tar upp mig. Betalar med de sista mynten ca 1M$. Överfärden till Thailand (Saturn) tar en timme. Kommer således fram samma tid som båten gick från Langkawi på grund av tidsskillnaden mellan länderna.
.
En Songthaew (BEMO) till Saturn kostar 10B och sedan ytterligare 40B för en minibuss de 96 km till Hat Yai. Jag frågar om bussen kan stanna vid stationen. Bussen avgår klockan 16.15 och kommer fram 18.40, så att jag precis kommer att missa tåget. Chauffören stannar och släpper av mig mitt i ösregnet. När jag ser mig omkring visar det sig att vara fel plats. Lyckas tillsist stoppa en Tuk Tuk, och beställer en transport till Busstationen. Det verkar som om han inte hittar. Chauffören pratar med några Thaiare och de ber mig kliva av. Det är troligtvis ett taxi kafé. 300B till Surat verkar för billigt. Frågar fem gånger om det verkligen kan kosta 300B till Surat Thani. Det visar sig vara Pattani som ligger 103 km söder om HY. Vilken tur jag hade. Frågar efter vägen till Stationen. Kommer förbi ett hotell för 180B, men går först vidare för att fråga på ett par ställen till. Går snart tillbaka och tar in på Prince Hotell (138/2-3 Thamnoonvithi Rd) ER med WC & Dusch för 180B. Hittar också en resebyrå och beställer biljetter till Koh Samui (250B). Går sedan ut för att äta middag. På många köpcentrum finns det små matställen. Tar en Tom Yam (see food) soppa.

[31] Tisdag 5 Nov.
Avresa från Hat Yai klockan nio på morgonen och kommer fram till Surat Thani halv tre. Jag trodde att vi skulle åka direkt till färjan i Don Sak. Vi betalar nu 20B extra för att åka härifrån. Bussen avgår halv fyra och det tar över en timme att höra de 68 km. Båten sedan avgår klockan fem och tar i det närmaste två timmar över. Koh Samui är en ljuvlig tropisk ö i en skog av kokospalmer. Hela kusten är täckt av kritvit sand. Bungalower och eleganta lyxhotell skymtar mellan palmerna. De är byggda thailändsk stil för att smälta in i miljön.
Som vanlig finns det personer som försöker sälja övernattningar. Man visar ett bra ställe som skulle kosta endast 100B per natt. Transporten till Chaweng ingår. Kommer fram till Joy Resort klockan åtta. Det visar sig att rummen på fotot kostar 300B och uppåt. Får en mycket enkel bungalow för 100B. Sedan måste man betala i förskott. Nu är det dags att gå runt i byn Chaweng, men tycker inte särskit mycket om skälva samhället. Jag som brukar alltid kolla sängen, men gör inte detta denna gång. När jag sedan lägger mig är det en Vattensäng. Det har regnat in och hela sängen är plast våt, och det hjälper inte att klaga. Får bara en extra stor handduk att lägga i sängen, för att ta bort den värsta vätan. Här blir det bara en natt.

[32] Onsdag 6 Nov.
Äter sk Amerikansk frukost på Joy Resort. Jag är för trött att gå och leta efter någon annan restaurang. Blir sedan utslängd från hotellet redan 10.30. Tar en Bemo till Lamai istället. Väljer att bo på Lamai Central House liksom förra året. Bokar sju nätter i ER för 150B per natt. Går sedan över till Joakim på Gotland och tar mig en Singha (35B). När vi sitter där kommer på Janne G, så det blev en öl till honom och ytterligare en för mig. Det är kanon väder.
På eftermiddagen går jag ner till stranden och badar en kort stund (30-40 min). Äter sedan seefood fried rice på Hang Loose. På kvällen blir det svensk mat på Monalisa -Köttbullar med gräddsås, Lingon och Potatismos. Smakar precis som hemma och bara kostar 70B. Det var ett av de ställena vi tillbringade mycket tid förra året. Dricker whisky och kola på rummet och blir ganska rund under benen. I säng klockan två på morgonen.

[33] Torsdag 7 Nov.
Stiger upp redan klockan 10.00. Jag slutar med vanlig frukost. När man går upp nästan mitt på dagen är det bättre med Thai mat. Någon form av stekt ris med kaffe eller dricka (40B) på Hang Loose. Sedan går jag tillbaka och byter om till badkläder för att sedan gå tillbaka till stranden för sola och bada. Stannar på stranden mellan 11.00 och 15.30. Sover sedan en stund inför nattens härjningar. Tar lite av min whisky blandat med cola. Vid 18.40 tiden är det sedan dags att gå ut. Ska äta svensk mat på Caio och läsa nyheterna från Sverige. Maten är OK - Pannbiff med lök, Gräddsås, Lingon och Potatismos och samtidigt kan man titta på en bra film Inderpandens day. Filmen börjar 20.30. Det blir också att par öl på Monalisa. Bjuder en av flickorna på en Lady drink. Sent på kvällen blir det en sista öl på Full Moon. Men denna blir en för mycket. Efter två klunkar börjar allting att snurra. Sitter en lång stund, men det är omöjligt att få ner den. Går hem 04.20 för att sova.

[34] Fredag 8 Nov.
Upp klockan 11.00 för att gå till Hang Loose som nu har blivit det ställe jag alltid äter Branch på. Det blir alltid någon form av fried rice och kaffe. Efter ombyte blir det sol och bad. Går över till Joakim vid 19.00. Det ska bli inflyttningsfest i svensklägret. Det är två tjejer som ska öppna en ny bar. Man får ta med sig egen dricka. Joakim blir dock för full att kunna gå till Amadeus. Tjejerna bor i en bungalow precis över detta ställe. Äter på Monalisa som jag tycker har den bästa svensk matan. I dag blir det Pannbiff som igår. Kommer till tjejerna 21.00 och så småningom om kommer också Joakim och Janne dit. Stannar till 23.15 för att sedan gå på krogrunda. Besöker Kangeroo bar och Full Moon och kommer hem klockan fyra på morgonen.

[35] Lördag 9 Nov.
Stiger upp vid 11 tiden för att äta. Det blir idag Beef fried rice. Vädret fortsätter att vara kanon. Inte ett moln på himlen. Förra året var det regna alla dagar. Solen har tagit bra, så att dag hoppar jag över solningen idag. Åker till Na Thon för att köpa biljetter till Bangkok.
Åker med Songserm (Ferry Line). Biljetterna kostar 250B. Jag hörde att någon hade betalat 400B till Bangkok. Går sedan runt några timmar i Huvudstaden på ön. Tillbaka i Lamai köper jag en del Vykort. Äter på Monalisa, men får vänta en timme på att kocken skulle komma tillbaka. Under tiden blir det en Singha. Senare på kvällen Kangeoo och Full Moon bar.

[36] Söndag 10 Nov.
Stiger upp klockan 11:30 för att gå ner och äta Branch. I dag blir det både sol och bad. På kvällen äter jag på Thai Cat, som drivs av en svensk. Ser två nya filmer Flykten från LA och IMF. Beställer Thai curry extra stark med ris (63B) och tar två öl. Mycket gott och lagom stark för mig. Dansar på Bauhaus till sent på kvällen.

[37] Måndag 11 Nov.
Upp vid 12.00 för att äta, men väntar till 14.00 för att sola. Mycket bra väder. Hjälper Janne vid 5 tiden med fullmakten. Under tiden kommer den ända regnskuren. På kvällen äter jag på Thai Cat igen och ser två nya filmer Jack och The Rock. Beställer liksom igår Thai curry extra stark med en öl. Senare på kvällen lite småvarmt av lokala rätter.

[38] Tisdag 12 Nov.
Stiger upp klockan 12.00 och solar mellan 13.30 och 15.45. Betalar hotellet för sju nätter 1050B samt 50B för värdeförvaring. Träffar Janne mellan 17.00 och 18.30. Sedan går jag för att titta på någon bra film Golden Eye och ta mig en öl. Efter filmen går jag till Caio för att äta Köttbullar. Senare på kvällen till Monalisa. Dricker bara en Fanta och bjuder på två Lady Drinkar. Tar också en sista Fanta på Full Moon innan läggdags. Sista natten på Koh Samui.

[39] Onsdag 13 Nov.
Avresa med Bemo till Na Thon vid Ett tiden. Resan tar 40 minuter. Båten avgår klockan 14.30 så det blir tid över att shoppa lite. Köper Tiger Balsam (55B) vilket hjälper mot nästan allting. Båten kommer fram till Färjeläget utan för ST kockan 17.10. Bussen går dock inte förrän 19.00. Det blir tid över för lite god mat. Buss chauffören beter sig mycket konstigt åt. Först verkar det som det är fel på bussen, men det är snarare att han är trött. Han stannar efter ett par timmar för att köpa en Lippo (GoGo Juice). Nu går det genast mycket mycket bättre.

[40] Torsdag 14 Nov.
Kommer till Bangkok klockan 09.30. Letar genast efter något billigt boende på Khao San Rd. Tar in på Grand GH och betalar 80B för ER. Rummet är större än förra gången. Äter sedan Fried Rice Kyckling med dricka för 52B. Beställer hos NS-Travel en transport till Flygplatsen för 70B. De tycker att man ska åka klockan sex på morgonen, för att vara på flygplatsen i tid. Vilar en stund för att sedan gå ut för att se någon bra film. Äter på KFC för 70B. Det är finns inte mycket att göra utan det är bättre att lägga sig tidigt för orka upp till klockan 5 AM.

[41] Fredag 15 Nov.
Går upp klockan fem för att gå till Seven-Eleven ock köpa två Trekanter och Mjölk för 57B.
Väntar utanför resebyrån på min transport till flygplatsen. 05.45 kommer en motorcykel och frågar om det är jag som ska till flygplatsen. Det blir en delad Taxi för 4 passagerare. Kommer alldeles för tidigt (06.40) till flygplatsren. Resan dit tog bara 40 minuter, då det var nästan ingen trafik. Går genast till incheckningsdisken för att slippa släpa på allt mitt bagaget. Flygplats skatten kostar numera 250B. De frågar mig om jag vill åka ett tidigare plan. Den nya avgången blir TG 600 som avgår klockan 08.00 till Hong Kong. Har nu bara ca 50B över. Tänker köpa en del vykort men det är stängt. Kommer således tidigt till HONG KONG!

Flygturen tog ca tre timmar. Tiden här ligger en timme före. Så omkring klockan tolv står jag i kön till passkontrollen. Tar Flygbussen A1 (12:30H$) till Tsimshatsui. Går av nära Hyatt Hotell på Nathan Rd. Direkt när jag kommer av bussen kommer det hotelljägare fram och erbjuder mig ett rum. Hotellet ligger i Chungking Mansinons, som i sig är en ända stor brand fälla. I höghustet finns mängder av GH på olika våningar. Man får ta hissarna och det blir alltid köer utanför. Ingången till mitt GH ligger dock mellan två höghus på 3:e planet. Det finns ingen hiss utan man måste ta trapporna upp. Efter diskussion blir priset 1200H$ för 5 Nätter. Sedan lägger han på 10% Tax på priset och kräver alla pengarna förskott. Jag var nog dum som accepterade de här villkoren, men gjort är gjort. Rummet är ett av det minsta som jag har sätt. Rummet har både WC och Dusch. samt Kabel TV. Här går större delen av min planerade budget. Vattnet i Hong Kong och Macao går alldeles utmärkt att dricka. På eftermiddagen och kvällen utforskar jag delar av Kowloon. Tar mig en öl (31H$) på Nattklubb (Sex??) under Happy Hour. Betalar med en gång för säkerhets skull och passar mig för att ta något annat.

[42] Lördag 16 Nov.
Ringer och bekräftar biljetterna på AF och Thai. Kommer inte fram till Thai så jag beslutar mig för att besöka dom i stället. Äter frukost på Mc Dolnad´s. Båtarna över sundet kostar 1.70 för nedre däck och 2:00 för övre däck. Båtarna går från Star Pier över till Hong Kong Island (Central Distrikt). Här ligger alla stora bankpalats, kontorskomplex, eleganta butiker och imponerade skyskrapor. Kommer så småningom fram till Thai (Flyg) vid tolv tiden på dagen. De hade flyttat till nya lokaler. Fortsätter med att besöka de berömda parker som finns på Hong Kong ön: HK Zoological Gardens och HK Park. Dessa är väl värda ett besök och man behöver inte betala entré till dessa parker.
The Victoria Peak - är ett världsberömt utflyktsmål. Här du det kända och ofta fotograferade panoramat över HK. Klara dagar ser man ända bort till södra Kina. Till toppen tar man sig (397m) med bergbanan som går ifrån HK park. En t.o.r. biljett till toppen kostar 23H$. På kvällen går jag vidare mot Western Market. På vissa av tvärgatorna finns det kvällsmarknader. Slutligen till Båtterminalen för att höra mig för om speedbåtarna till Macou. Det blev en dag med mycket springande. Set dinner för 28H$ (en slags revbensspjäll) på Food Plaza.

[43] Söndag 17 Nov.
Ska åka till HK ön för att komma till Aberdeen som är dagens mål. Färden går med minibuss (För 16 personer som kostar 6H$) över höglandet för att sedan komma över på syd sidan av ön. Här ligger flera städer. Aberdeen är känd för sina flytande djonker och flytande restauranger (Jumbo) ligger förtöjd i Shum Wan hamnen. Det går gratis båtar över till denna berömda lyx restaurang. Det är således ingen idé att betala dyra pengar för kryssning med privata djonker om man bara ska hit. Värt ett besök. Nästa stopp blir Ocean Park - Är sydostasiens största nöjespark. Priset är 140H$ vilket jag tycker är för mycket (för min budget). Går tillbaka till centrum för att äta. Sun Moon Fat Restaurant (60/62 Aberdeen Man Rd) har mycket bra mat. Set meny kostar 28H$. Jag tog Sweet & Sour pork, Soup of the day, Rice for one. Mycket gott och billigt. Åker till baka med en dubbeldeckare (4.50 H$) som tar Aberdeen tunneln över till Wan Chai och vidare till Central. På kvällen var det tusentals med flickor som hade picknick. Några gator var dessutom avstängda för detta ända mål. Det lät som ett hönshus.

[44] Måndag 18 Nov.
Efter frukost på Food Plaza (18H$) blir dagens mål den största av öarna i HK. Det är inte HK ön som man kanske skulle tro utan Lantau som ligger 1 timme med båt från Central. Missar 10.30 båten med 10 min. Kommer med nästa båt avgår en timme senare. Pris 9H$.
Kommer fram till Mui Wo klockan 12.25 och hinner med bussen till Tung Chung. Får betala 7H$ (6.60) då chauffören inte har växel. Vägen över höglandet har bara en körbana med flera mötesplatser. Trafiken är dock ganska liten. Efter 35-40 min kommer bussen fram till Tung Chung, som är en liten kinesisk fiskeby. Det kanske är inte mycket att se, så 30 minuter är lagom. Omkring 1 km från byn bygger man skyskrapor. Det hänger antagligen ihop med att, utanför på ön Chek Lap Kok bygger man New Internationell Airport. Från fortet ser man tydligt alla byggnationer. Tar 14.30 bussen tillbaka mot hamnen. Går sedan omkring i Silvermine Bay fram till avfärden kl 17.30. Hinner med att äta på Mc Dolnad's innan båten går. På kvällen köper jag biljetterna till Macou (254H$ tor). Går också runt omkring på Hollywood Rd. På Tsim Sha Tsui finns det flera Nattmarknader med mängde av saker att köpa. För min del blev det 4 Klockor (120H$) och 3 VCD (100H$). Jag får väl se vad som går att sälja.

[45] Tisdag 19 Nov.
Efter frukost på Food Plaza (18H$) blir dagens mål New Territories som ligger norr om Kowloon. Då jag inte har växel får man köpa biljetter manuellt. Tycker att priset 17H$ (Första klass) till Fanling var för dyrt. Jag satte mig i den första vagnen som jag kom till. Denna var andra klass. Det var först senare jag såg att det fanns en speciell vagn för första klass. Besöker sedan Tai Wo och Tai Po Market. Inte mycket att se egentligen. Provar på Kinesiskt bakvärk och lite små varmt. Går av tåget i Mong Kok (Kowloon). Går igenom marknadsgatorna för att slutligen komma fram till mitt Hotell.

[46] Onsdag 20 Nov.
Blir utslängd från hotellet redan klockan 09.30. Kommer med 11.00 båten till Macao. Den 60 km långa överfärden tar ca 1 timme. Passkontrollen tog lite tid (kom i fel kö). Det är alltid svårt att komma till ett nytt land eller stad. Taxi ville ha 100H$. Gör en vild chansning och tar en buss (2:30) på vinst eller förlust, och kommer ungefär dit jag ville. Avenida Almeida Riberio är en av huvudgatorna och här ifrån är det lätt att orientera sig. Otrolig nog har Vänstertrafik i landet. Hospedaria Vong Hong (Rua das Lorchas) är ett mycket billigt Hotell. Betalar endast 40H$ per natt. Rummet har tvättställ och balkong (troligen det finaste rummet). Mycket enkelt men OK. Lång fotvandring på Macao halvön. Hinner med att besöka följande platser:
San Domingos Church * St Paulo Ruins - Är en ruin kyrka och är symbolen över Macao * Monte Fort - Förstördes av Holländarna 1622. * Casa Gardens * Lum Lim Ieoc Gradens - Vacker och Lugn park. Senare på kvällen blir det en andra fotvandring ner till Barra. Kommer hem mycket trött och det ska bli skönt att sova.

[47] Torsdag 21 Nov.
Macao som är endast 17,45 är km2 stort, består också av två små öar (Taipa och Coloane). Mellan dessa har man byggt en ny Internationell Flygplats. Dagens mål är dessa två öar.
Coloane är den mest orörda ön. Stannar först vid Hac Sa Beach som är en ganska bra strand. Det är inte mycket att se. Går sedan den ganska långa vägen till byn, och passerar först Cheoc Van Beach. Tar strand vägen (grusväg) och kommer fram till Tam Kung Temle. Coloane Village är bara en liten by, inte stort. Besöker St Francis Xavier Chapel som är en liten Kyrka. Det finns ett berg i byn. Tänker gå upp på toppen för att fotografera, men blir ganska snart avvisad. De förklarar för mig att området är militärt och ber mig att gå ut. Tar därför bussen vidare till nästa ö.
Taipa har många skyskrapor mitt på ön. Det finns dock en del av den av den gamla bebyggelsen kvar. R Fernao Merdes Pinto är huvudgatan. Värt ett besök. Hittar en restaurang och äter en lite kines mat. Där efter går jag vidare till Four Faces Buddha. Inte så mycket att se. [F]
Nästa stopp blir Pou Tai Un Temple. Slutligen ett kort stopp i Cheok Ka Village. Tillbaka till fastlandet (Iao Hon) med buss. Bussresorna kostade ca 10 MOP t.o.r.
En av största sevärdheterna är gränsen med Kina. Portas de Cerco från 1573 är den gamla gränsstationen. I porten har man satt en Glasskiva så att man kan se den Kinesiska sidan utan problem. I dag använder man den nybyggda gränsstation. Går sedan till Iao Hon Marknaden. Liknar de andra marknaderna i Hong Kong. Nästa stopp blir Kun Iam Temple (i går var den stängd). Ganska stort tempel område. Dagens sista stopp blir Farol da Guia på toppen av berget Monte da Guia. Dagens inköp blir 5 VCD filmer för 23H$ per styck.

[48] Fredag 22 Nov.
Har några timmar kvar innan båten avgår tillbaka. Kommer med en tidigare båt (12.00).
Stressar runt i Hong Kong för att göra sista minuten inköp innan avresan till flygplatsen. Resan till flygplatsen (Kai Tak) tar bara 15 minuter, så jag är i god. Flygskatten är bara 100H$, så det blir pengar över att köpa cigaretter. Dessa kan jag sälja i Sverige och få lite pengar tillbaka.
Flyger med TG 633 (18.10) och landar i BKK klockan 19.55 lokal tid. Ställer tillbaka klockan en timme. Har drygt två timmar på flygplatsen innan mitt plan AF 175 (22.45) avgår mot Paris. Passar på att köpa en flaska Whisky för USD och får 20B i växel. Den ska Lennart få, eftersom det är förmodligen han som möter mig på Landvetter. Köper också en Wine coler för mina sista Baht.

[49] Lördag 23 Nov.
Landar tidigt på morgonen (06.10). Har många timmar på CDG. Har en biljet för frukost samt en extra för dricka. Behöver således inga Franc. Hittar tillsist ett par julklappar till barnen. Dessa kostar 98 FF så mina pengar kom till användning. Sista flygningen med AF 2200 (12.55) och landar på Landvetter 14.55, och jag hoppas att någon hämtar mig.


Och NU resan är slut.
STAD - Hotell Adress

BANGKOK - Crown Hotell - 203 Sukhumvit Rd, Soi 29....... 1 Natt.. 225 B (DR)
BANGKOK - Lek Guest House - Khao San Rd................. 1 Natt.. 70 B (DR)
BANGKOK - 160 Guest House - 160 Khao San Rd............. 1 Dagrum 80 B (ER)
BANGKOK - Garand GH - Khao San Rd....................... 1 Natt.. 80 B (ER)
KHO SAMET - Seahorse - Ao Vong Duen..................... 5 Nätter 100 B (DR)
NON PHATON - Privat Hem................................. 7 Nätter Gratis
VIENTIANE - Lani Guest House II - 268 Satlom Rd......... 2 Nätter 10 U$ (DR)
GEORGTOWN - Lum Thean Hotell - Lebuh Chulia Rd.......... 4 Nätter 16 M$ (ER)
KUAH - Iska Inn 47 Taman Sri Pelangi.................... 5 Nätter 15 M$ (FB)
HAT YAI - Prince Hotell - 138/2-3 Thamnoonvithi Rd...... 1 Natt.. 180 B (ER)
CHAWENG - Joy Resort STANNA INTE HÄR!................... 1 Natt.. 100 B (ER)
LAMAI - Central House................................... 7 Nätter 150 B (ER)
HONG KONG - Chungking Mansion - Nathan Rd, Kowloon...... 5 Nätter 264 H$ (ER)
MACOU - Hospedaria Vong Hong - Rua des Lorchas.......... 2 Nätter 40 H$ (ER)
-----------------------------------------------------------------------------
BANGKOK Natt Tåg till Nong Khai......................... 1 Natt.. 150 B (US)
NONG KHAI Natt Tåg till Bangkok......................... 1 Natt..
BANGKOK Natt Buss till Penang (Malysia)................. 1 Natt..
KHO SAMUI Natt Bus till Bangkok......................... 1 Natt..
FLYG RESOR.............................................. 2 Nätter
SUMMA NÄTTER............................................ 48 NÄTTER


RESOR

Bangkok - Kho Samet............ Buss & Båt............. 300B t.o.r
Bangkok - Nong Kai (Non Phaton) Tåg ................... 338B + 288B
Non Phaton - Vientiane......... Lokala TRP (Flera)..... 300B ca: t.o.r
Bangkok - Penang............... Buss, Minibussar & Båt. 550B
Penang Langkawi................ Speed Båt.............. 35 M$
Langkawi - Hat Yai............. Speed Båt & Minibuss mm 18M$ + 50B
Hat Yai - Kho Samui............ Buss & Båt............. 250B + 20B
Kho Samui - Bangkok............ Buss & Båt............. 250B

Flygplats...... Bangkok, Sukhumvit..... Taxi.(2 del.... 135B
Sukhumvit...... Khao San Rd............ Taxi.(2 del)... 100B
Khao San....... Hualamphong............ Taxi.(2 del)... 50B
Hualamphong.... Khao San Rd............ Taxi........... 60B
Khao San....... Flygplats.............. Taxi (4 del)... 70B